Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporučio cijepljenje

Imunolog objasnio kako cjepivo djeluje i kako može obustaviti pandemiju, poslao poruku i skepticima

Zlatko Trobonjača
Foto: Screenshot/Nova TV
1/3
16.11.2020.
u 22:47

Neće epidemije nestati kada dobijemo cjepivo, već će se ona postupno stišavati. Kada dosegnemo prag preko 60 posto onda će se epidemija u potpunosti obustaviti, rekao je

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, a slične su podatke prošli tjedan objavili Pfizer i BioNTech. Velika uspješnost cjepiva je, kako kaže imunolog Zlatko Trobonjača, velika vijest, a osvrnuo se i na samo funkcioniranje cjepiva. 

"To je svakako jedna dobra vijest, nakon vijesti da je došlo Pfizerovo cjepivo. I ovo cjepivo je temeljeno na glasničkoj RNK, kao i Pfizerovo. Molekula je gotovo identična koja se koristi u cjepivu. Ne može ni biti drukčija jer se radi o molekuli koja kodira isti protein kao i Pfizerovo cjepivo. Postoje nekakve razlike", rekao je za Dnevnik Nove TV i kao razliku naveo da se američko cjepivo čuva na višoj temperaturi od Pfizerovog. 

"Daje se u dvije doze. Prva doza stvara imunost, druga doza se daje nakon četiri tjedna i to je booster doza, koja dodatno pojačava naš imunosni odgovor i koliko sam vidio da je cjepivo jako dobro", kaže Trobonjača i dodaje kako je teško u ovom trenutku reći koliko će trajati ta imunost na virus nakon cjepiva. "Nadamo se da će ta imunost biti dovoljno duga da nas čuva nekoliko godina", poručuje.

Imunolog smatra kako virus neće mutirati i da neće biti potrebe za novim cjepivom, a na pitanje kolika bi trebala biti procijepljenost u Hrvatskoj i u svijetu da kažemo da smo sigurni od virusa, imunolog kaže: "Neće epidemije nestati kada dobijemo cjepivo, već će se ona postupno stišavati. Kada dosegnemo prag preko 60 posto onda će se epidemija u potpunosti obustaviti". 

Svima je savjetovao da se cijepe. "Cijepiti se svakako, ja ću biti prvi koji će se cijepiti kada i ako budem mogao. Radi se o tehnološkom pripravku gdje vi dobivate samo jedan mali dio virusa koji onda kodira određeni protein, a inače kada bi se zarazili dobivate kompletan virus. Svakako se cijepiti, tu nema govora". 

Skepticima poručuje da vjeruju znanosti. "Prihvatite ono što znanost kaže, a ne neki paraznanstveni podaci ili neznanstveni podaci. Dakle, ako znanost kaže da nema nuspojava i da je imunost dobra, onda tome treba vjerovati", poručuje. 

Komentara 9

MA
malica
22:55 16.11.2020.

prvi!

SJ
Sve je uzalud
04:56 17.11.2020.

....ako se cijepum ruskim cjepivom da li se moram i kapitalističkim... ....hoće li doći do mješanja pića...kažu za 10Eura......u Sarajevu rusko cijepivo....

EV
Evotigaevo
04:43 17.11.2020.

Ne vjerujem .Naime,nisam religiozan.Zbog dogmi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije