Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
britanska studija

Imunitet na COVID-19 može nestati nakon nekoliko mjeseci, trebat će se cijepiti svake godine

A scientist examines COVID-19 infected cells during research for a vaccine against the coronavirus disease at a laboratory in Saint Petersburg
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.07.2020.
u 13:25

Najviše antitijela u organizmu ima tri tjedna nakon pojave simptoma, njihov broj tada počinje opadati

Novo je istraživanje pokazalo kako bi imunitet na COVID-19 mogao biti izgubljen u samo nekoliko mjeseci. Rezultati upućuju na to da bi, poput prehlade i gripe, virus mogao zaraziti ljude svake godine.

Znanstvenici s King's Collegea u Londonu ispitali su imunitet više od 90 pacijenata i otkrili kako je najviše antitijela u organizmu tri tjedna nakon pojave simptoma. Njihov broj tada počinje opadati, piše The Guardian

Istraživanjem je dokazano i da je razina antitijela bila viša te je dulje trajala kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti. 

"Koliko dugo antitijela ostaju, ovisi o tome kada su dosegnuli svoj vrhunac", navodi dr. Katie Doors, autorica istraživanja. To znači da zaštita dobivena cjepivom neće biti dugotrajna te će se biti potrebno cijepiti se svake godine. 

Profesor Jonathan Heeney, virolog sa Sveučilišta u Cambridgeu, rekao je kako je ova studija potvrdila sve veći broj dokaza da je imunitet na COVID-19 kratkotrajan, što znatno utječe na ideju "imuniteta krda", odnosno negira njegovu učinkovitost pri pobjeđivanju koronavirusa. 

"Ne mogu naglasiti koliko je važno da javnost razumije kako nije dobra stvar zaraziti se ovim virusom", rekao je Heeney i dodao kako je osobe koje se sada zaraze i izgube imunitet mogu razviti teže bolesti pluća ako se zaraze ponovno u nadolazećim godinama. 

Ipak, postoji i drugi način obrane od virusa, a to su takozvane T-ćelije. Njihovu je važnost istaknuo profesor Arne Akbar s UCL-a koji je ustvrdio: "Očekivali bismo da će ponovna infekcija biti manje ozbiljna za svakog pojedinca jer će ipak zadržati imunološku memoriju koja će im omogućiti brži odgovor. Ipak, i dalje bi mogli biti izvor daljnjeg prenošenja".

Ključne riječi

Komentara 12

NE
nečešrazbojniče
14:39 13.07.2020.

A da se cijepimo svaki dan to bi bilo najisplativije.

XA
xaron
17:22 13.07.2020.

Sve ovo samo pokazuje da medicinska nauka nema pravi odgovor za ovu situaciju sa virusom.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:31 13.07.2020.

Tko voli nek' izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije