Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenut postupak

Iračanina koji se vozio ispod busa vraćaju u Srbiju

Čazmatrans
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
28.12.2017.
u 18:40

Hrvatska i Srbija potpisnice su sporazuma o readmisiji, o predaji i prihvatu osoba koje su nezakonito ušle u zemlju ili u njoj nezakonito borave.

Migrant iz Iraka koji se gotovo pet sati 26. prosinca vozio u podvozju autobusa Čazmatransa na liniji Beograd – Zagreb trenutačno je u tranzitnom centru Tovarnik jer je Hrvatska pokrenula postupak njegova povratka u Srbiju s obzirom na to da je ilegalno ušao u zemlju.

U Ministarstvu unutarnjih poslova su nam kazali, sukladno utvrđenim okolnostima nezakonitog ulaska 21-godišnjeg iračkog državljanina u Republiku Hrvatsku, da je u tijeku postupak utvrđen sporazumom o readmisiji s Republikom Srbijom.

Tražili ga u prihvatilištima

Radi se, naime, o sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Srbije o predaji i prihvatu osoba koje su nezakonito ušle u zemlju ili u njoj nezakonito borave. Hrvatska je strana poslala srbijanskim vlastima svoje mišljenje o slučaju tog migranta i sad Srbi trebaju u propisanom roku odgovoriti na to mišljenje. – Srbija će ga primiti natrag, to je dužna prema sporazumu – potvrdio nam je isusovac Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Ljudi iz Isusovačke službe danas su u svim prihvatnim centrima tražili mladog Iračanina. Zanimalo nas je može li Iračanin zatražiti azil u Hrvatskoj.

– Kad bi ga sada tražio, policija bi ga najvjerojatnije odbila zbog načina na koji je zatečen u zemlji. Tražitelj azila tu namjeru treba izreći u policiji, a ako ga prije toga nađu da ilegalno boravi u zemlji, to može biti razlog za odbijanje davanja azila – objašnjava pater Barun. Mladi Iračanin otkriven je u podvozju autobusa na autocesti između Kutine i Ivanić-Grada oko 16 sati. Autobus je krenuo iz Beograda u 11.30 i trebao je stići u Zagreb u 17 sati. Nevjerojatan je podatak da je mladić izdržao gotovo pet sati vožnje držeći se za osovinu između dva zadnja kotača autobusa, i to po lošem vremenu. Kako su nam kazali u Čazmatransu, njihov autobus se na putu iz Beograda, dok u njegovu podvozju nije kod Ivanić-Grada otkriven migrant, zaustavio samo na graničnom prijelazu Bajakovo. U tom autobusnom prijevozniku kažu da im je migrant napravio i štetu na novom vozilu jer je držeći se za osovinu potrgao cijevi i instalacije. Stoga su autobus morali poslati na servis.

Moguća upala pluća?

Policija je još u srijedu priopćila da su policijski službenici na odmorištu Križ na autocesti Zagreb – Lipovac, nakon dojave vozača autobusa, zatekli nepoznatog stranog državljanina bez dokumenata. Pružena mu je liječnička pomoć, no nisu utvrđene nikakve ozljede.

A pravo je čudo da je mladić prošao bez ikakvih ozljeda vozeći se gotovo pet sati držeći se nogama i rukama za osovinu između kotača. Prema izjavama putnika koji su čuli lupanje ispod vozila, na što su upozorili vozače pa je tako migrant i otkriven, Iračanin je izišao ispod autobusa sav prljav, teturao je i bio u šoku. Razgovarali smo s liječnicima, koji, doduše, nisu bili u kontaktu s migrantom, no pretpostavljaju da je lako moguće da ga nakon ove nesvakidašnje vožnje čeka upala pluća te da je zbog petosatnog propuha kojem je bio izložen najvjerojatnije promrzao, usprkos tome što u srijedu nije bilo hladno.

Vrlo je vjerojatno i da mladić ima oguljenja kože i oštećenja tkiva na tijelu, no ništa od toga ne smatra se težim ozljedama. Je li udisao smog ili je imao sreću da je ispušne plinove vjetar nosio u drugom smjeru, pitanje je. Međutim, od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe Bujević saznali smo da mladiću nije bilo ništa. – I mene je to zanimalo pa sam zvala kolege u Kutinu. Kažu da je samo bio pothlađen i gladan te da su ga ugrijali i nahranili – rekla je dr. Maja Grba Bujević.   

 

Komentara 3

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
21:31 28.12.2017.

Bravo

IM
Ime
20:03 28.12.2017.

imamo mi njih više za vratiti u srbiju ali ne smijemo niti kazati niti napraviti

OB
ObrenM
07:53 29.12.2017.

Jesu li ga bar isibali,kako je obicaj u njegovoj zemlji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije