Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MODA

Imena Lana i Luka od 2000. najpopularnija među kajkavcima

Cakovec- Najucestalija imena djece. Miso Varga, Ena i Noa
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
31.10.2013.
u 13:07

Trend kraćih imena počinje 90-tih godina prošlog stoljeća, kada roditelji sve češće u matice rođenih upisuju Eme, Sare, Nike, Lee...

Ime smo odabrali supruga Ena i ja, dogovorno. Opcije su bile Neo ili Noa, ali odlučili smo se za ovo drugo - kaže Mišo Varga iz Čakovca, otac petnaestomjesečnog Noe.

Obitelj Varga uklapa se u trend koji posljednjih desetak godina vlada među roditeljima koji djeci najčešće nadijevaju kratka imena. Elizabete, Julijane, Franciske i Terezije nestaju iz matičnih knjiga rođenih.

 

Novi val promjena

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 2000. godine najpopularnija imena na sjeverozapadu Hrvatske su Lana i Luka. Lana je na prvom mjestu najučestalijih ženskih imena u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Sve do prije četrdesetak godina najpopularnije je žensko ime bilo Marija, također u sve četiri županije. Od muških imena Ivan je dominirao u tri županije, jedino se u Krapinsko-zagorskoj na prvom mjestu izmjenjivao sa Stjepanom. Osamdesete su donijele promjene, pa na čelo izbijaju imena poput Damira, Matije, Dražena i Željka. Među ženskima, Marije i Ane polako silaze s popisa najčešćih imena, a zamjenjuju ih Mirjana, Ivana, Snježana i Marina. Novi val promjena donijele su 90-te, kad počinje trend kraćih imena, koji traje sve do danas. S popisa su iščeznule Štefice, Dragice, Martine, Katarine i Mirjane, a ušle su Lucije, Lorene, Eme, Sare, Nike, Lee i Karle. 90-ih je Valentina u Zagorju bila drugo najpopularnije ime, a sad ga nema u prvih deset. U Varaždinskoj županiji Ivan je bio na prvom mjestu sve do 1960., kad ga je zamijenio Josip, a u narednim desetljećima redom su prva mjesta nosili Mario, Marko, Matija i Luka. Od ženskih, od 1929. do 1970. najviše je bilo Marija, a potom Snježana, Ivana i Lana.

Ana se vratila

Zanimljivo je da je do 1960. Ana bila vrlo visoko na listi, da bi potom iščeznula, sve do 21. stoljeća, kad se ponovno popela na šesto mjesto. Ivan je prevladavao u Koprivničko-križevačkoj županiji sve do 60-ih, kad ga je zamijenio Željko. Na prvom mjestu kroz desetljeća su se izmjenjivali Mario i Dražen, pa ponovno Ivan, a u novo vrijeme Luka. Gotovo da više nema Đure, Andrije i Franje, kao ni imena hrvatskh kraljeva. U Međimurskoj županiji sve do prije četrdeset godina najpopularnija imena bila su Ivan i Marija, a zamijenili su ih Mario i Mirjana. Potom je stiglo doba Nikole, Marka i Luke. Mijo je nestao s liste, kao i Andrija i Pavao.

- Neka su imena bila popularna još od Austro-Ugarske. Posebno su česta bila imena kraljica. Imena su se birala i po katoličkom kalendaru - prisjeća se 87-godišnja Julijana Štefan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije