Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
80 godina KUD-a Bedekovčina

Imena KUD-a Bedekovčina mijenjala se 'kak se gda šikalo'

25.11.2008.
u 15:52

Svečanim koncertom na kojem su uza slavljenike, članove Kulturno-umjetničkoga društva Bedekovčina, nastupili i tamburaški sastav KUD-a Preslica, Muški pjevački zbor Magdalenić i folkorni ansambl KUD-a Zabok proslavljena je 80. godišnjica osnutka KUD-a Bedekovčina koji je tada, 1928. godine dobilo naziv Prosvjetno društvo Magdalenić po osnivaču školstva i drugog društvenog života u Bedekovčini, župniku Franji Magdaleniću.

Imena i politika
Godinama su se imena mijenjala kako i političke struje odnosno “kak se gda šikalo”. U osamdeset godina rada u ovom društvu djelovale su različite sekcije, a jedna od njih, ženski pjevački zbor, vrlo je uspješna još i danas. No, treba spomenuti i velike uspjehe tamburaškog orkestra i drugih sekcija poput folklora i harmonikaškog orkestra.

– Lijepo je obilježavati ovakav jubilej i konstatirati kako nije prekinuta tradicija amaterskog rada u našem mjestu čime se dokazuje i ljubav prema glazbi, jednoj od najljepših umjetnosti. Mnogi su glazbeni znalci dolazili u Bedekovčinu, od Rudolfa Matza do Julija Njikoša.

Mnogi su naši zagorski težaci, službenici, profesori, nastavnici, ciglari, kožari, studenti, učenici i mnogi drugi naučili vještinu sviranja, pjevanja i plesanja. Čovjek se osjeća sretnim kad, osvrćući se u prošlost i gledajući sadašnjost, vidi da taj rad ima uspjeha.

Lijepo je znati i da za društvo skrbe mnogi. Mi nećemo stati niti staviti točku, nego jedan zarez i raditi što uspješnije i dalje – rekla je na svečanosti predsjednica KUD-a Bedekovčina Anica Kopjar, koja je i voditeljica ženskog zbora.

Brojne čestitke
A na svim dosadašnjim uspjesima članovima KUD-a Bedekovčina čestitali su načelnik Općine Rajko Vidiček, predsjednik županijske zajednice KUD-ova Mladen Sedak Benčić, predsjednik zbora Magdalenić Ivica Novosel, predsjednica Žuna Zdenka Petrinjak te dugogodišnji ravnatelj Srednje škole Bedekovčina Ivo Martinović čija je supruga Evica, profesorica u toj školi, također bila dugogodišnja članica toga kulturno-umjetničkoga društva, a koji je posebno istaknuo veliki doprinos očuvanju amaterske kulturne djelatnosti supruga Anice i Marijana Kopjara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije