Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena od 1. siječnja

Imate li još kuna kod sebe? Stigla važna obavijest iz HNB-a

Tijekom prvih 14 dana nove 2023. godine, u blagajnama se nalaze i euri i kune
Dubravka Petric/PIXSELL
15.12.2023.
u 09:58

Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijardi kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti.

"Od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Prilikom zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu", podsjetili su u HNB-u. Kažu kako će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.

"Građani će moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter Hrvatske narodne banke, na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb. Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000,00 kuna i većem ili u broju kovanica koji je veći od 1000 (tisuću) komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti. Ostali uvjeti zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci bit će do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke", pojasnili su detalje.

VEZANI ČLANCI:

Koliko je kuna vraćeno?

Od 500.000.000 komada novčanica koje su polovicom 2022. bile u optjecaju i pričuvama Hrvatske narodne banke, vraćeno je oko 438.600.000, odnosno 88%, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25%. Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti. Ako ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune u optjecaju usporedimo s 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u optjecaju na kraju prošle godine, riječ je o smanjenju od oko 68%. "Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute", kažu u HNB-u. 

Nakon povlačenja, kovanice kune čuvaju se u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju se u trezore Hrvatske narodne banke te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio – njegov dvojnik

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Rafale
Rafale
10:42 15.12.2023.

Za vrijeme korištenja, Kuna je bila jedna od najstabilnijih valuta u Europi, mi Hrvati se s ponosom prisjećamo slavnog vremena naše monetarne nezavisnosti.

ZA
zagabria5
10:15 15.12.2023.

Otkud tolika aljkavost kod naroda. To dođe 500 eur po svakom stanovniku Hrvatske, nije za baciti

Avatar Behemot
Behemot
10:58 15.12.2023.

Na vlasti su ljudi koji su jedva dočekali da se riješe kako su je nazvali "egzotične" valute i unište još jedan simbol hrvatskog identiteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije