Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Imamo plan za arbitražu, čekamo samo konsenzus

Ministarstvo je obavijestilo i Europsku komisiju – predsjednika Jeana-Claudea Junckera te prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, zaduženog za vladavinu prava – o tome što je Hrvatska poduzela u situaciji vezanoj za “duboku kompromitaciju arbitražnog postupka
26. srpnja 2015. u 11:08 106 komentara 12763 prikaza
arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska je utvrdila pravni put za daljnje korake u vezi sa skandalom s arbitražom sa Slovenijom, ali će pričekati da u ponedjeljak prođu konzultacije premijera Zoran Milanović sa šefovima klubova parlamentarnih stranaka te odgovor Suda, koji bi trebao, nadaju se, doći do utorka – prije nego ga javno priopće. Nadaju se da će sve parlamentarne stranke prihvatiti rješenje do kojeg je došla skupina eksperata i MVP.

U petak poslijepodne u Haag je iz MVP-a poslana opsežna dokumentacija i pismo u kojem se navodi kako su materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija Jerneja Sekoleca te slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, koje je objavio Večernjak, otkrili kako su kršena temeljna načela postupka te da je teško i sustavno kršena neovisnost i integritet arbitražnog postupka. U pismu Sudu poziva se preostale suce arbitre da žurno pregledaju materijale koji sadrže informacije koje su nanijele golemu štetu integritetu cijelog postupka, ali i javnoj percepciji legitimiteta postupka te se poziva Sud da se očituje o iznesenom.

Izloženo je, također, argumentirano hrvatsko stajalište o navedenom. Ministarstvo je obavijestilo i Europsku komisiju – predsjednika Jeana-Claudea Junckera te prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, zaduženog za vladavinu prava – o tome što je Hrvatska poduzela u situaciji vezanoj za “duboku kompromitaciju arbitražnog postupka kojem smo prišli u dobroj vjeri, poštujući sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog sudovanja”.

U isto vrijeme slovenski mediji provlače tezu da su hrvatske tajne službe sve ovo zakuhale kako bi “minirale” arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

>>Slovenski mediji: ‘Hrvati sve zakuhali da miniraju arbitražu’

>>'Sudbina arbitraže u hrvatskim je rukama'

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Avatar Horvat
  Horvat:

  Sve drugo osim izlaska iz arbitraže je ravno izdaji. Sad političari ne smiju gledati kako ostvariti poene ni zasluge ni okrivljavati prethodnike. Gospodin Luka Mišetić je već objasnio kako postupati!

 • Avatar blue screen
  blue screen:

  HAHAHAHA. Malo su omekšali Janezi. Neformalne informacije??? Ne bu išlo Kekec. Itekako su formalne. Bye bye arbitraža

 • Avatar tipo
  tipo:

  Svaki normalni čovjek bi nakon svega odbio arbitražu, Milanoviceva vlada je nudi i dalje , nije to glupost nego zlonamjernost.