Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'narušavanje regionalne sigurnosti'

Slovenski mediji: ‘Hrvati sve zakuhali da miniraju arbitražu’

Piranski zaljev
Foto: Duško Marušić/PIXSSEL
25.07.2015.
u 16:31

Slovenija, zaključuje Brglez, mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma.

Nakon početnog šoka i nevjerice, slovenski mediji polako zauzimaju državotvorni stav prema “Pirangate” koji je uzdrmao političku scenu u našemu susjedstvu.

Provlače tezu da su hrvatske tajne službe sve ovo zakuhale kako bi “minirale” arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

Tako ljubljansko Delo navodi da je arbitražni sporazum obvezujući dokument ‘čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi’ te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Delo problematizira hrvatsku vanjsku politiku tvrdeći da je Hrvatska u sporu sa svim susjednima.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez tvrdi da Hrvatska pokušava poništiti arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenska politika u tome zauzeti jedinstveno stajalište. Slovenija, zaključuje Brglez, mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma.

>>Vučić: Nadam se da ćemo granicu riješiti u dobroj vjeri sa Zagrebom

Komentara 73

DU
Deleted user
17:02 25.07.2015.

Što se tiče izjave u Delu da je Hrvatska u sporu sa svim susjedima, ti sporovi proizlaze iz velikih želja svih susjeda za hrvstakim teritorijem, jer je zaključak međunarodne arbitraže, poznat kao Bandinterova komisija, ustvrdio da "granice između bivših federalnihnih jedinica (Jugoslavije) smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom". To "sporazumom" koriste svi, ali baš svi hrvatski susjedi i svi traže dio Hrvatske. Baš susjedski! Predlažu li Slovenci u Delu da Hrvatska dopusti da joj svi susjedi uzmu dio teritorija? Malo sutra!

DU
Deleted user
16:44 25.07.2015.

Pa da, hrvatske službe su čak napisale i što će se govoriti preko telefona! Kakvo kmečanje! Uživam u svemu nakon onog silovanja kod deblokiranja pristupnih poglavlja. Baš uživam i gledam kako se koprcaju u vlastitoj gluposti i nemoći!

DU
Deleted user
16:47 25.07.2015.

Da, trebali bi vam prepustiti cijelu Hrvatsku, majku vam lopovsku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije