Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojke u ožujku naglo skočile

Imamo 315.000 zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika

storyeditor/2022-04-04/PXL_081111_218.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
05.04.2022.
u 09:50

I dok je u siječnju bilo 209 tisuća osiguranika više nego stanovnika, u ožujku je, prema podacima HZZO-a, taj broj ponovno narastao

Hrvatska je početkom siječnja imala 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika. U međuvremenu broj zdravstvenih osiguranika ne samo da nije usklađen s brojem stanovnika, nego je potkraj ožujka još i naglo skočio, i to za dodatnih više od 100 tisuća! Tako je 28. ožujka 2022. Hrvatska imala čak 4,203.246 zdravstvenih osiguranika, a podsjetimo da prema prvim rezultatima popisa stanovništva Hrvatska ima najviše 3,888.529 stanovnika. To znači da u Hrvatskoj imamo gotovo 315 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika.

Najveći višak u Zagrebu

Podsjetimo, kako je Večernji list pisao, početkom siječnja ove godine imali smo 4,097.903 zdravstvena osiguranika ili 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika. Usporedbom broja stanovnika po županijama s brojem osiguranika tada se pokazalo da najveći višak zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika imaju Grad Zagreb, zatim Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Osječko-baranjska, Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija.

U siječnju nam je iz HZZO-a odgovoreno i da su 41.084 osobe osigurane preko HZZO-a s prebivalištem u drugim članicama EU, uključujući i države EEA (Europskog gospodarskog prostora) i Švicarsku, te ugovorne države BiH, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i da su među tim osobama korisnici hrvatske mirovine koji žive u drugim članicama EU ili ugovornim državama, zatim izaslani radnici i njihove obitelji, osiguranici koji žive u drugim državama, primjerice rade u Hrvatskoj, a žive u Sloveniji. No, ni tada nismo dobili konkretan odgovor što je s viškom od 168 tisuća osiguranika u odnosu na broj stanovnika i tko su oni, odnosno je li riječ o odseljenima, a ne odjavljenim hrvatskim građanima ili fiktivno prijavljenim stanovnicima Hrvatske.

U međuvremenu, a prema podacima HZZO-a, Hrvatska je 3. ožujka 2022. imala 4,086.391 zdravstvenog osiguranika, što znači da se broj osiguranika smanjio za 11,5 tisuća u odnosu na početak siječnja kada smo imali 4,097 milijuna zdravstvenih osiguranika. Stoga smo uputili upit HZZO-u što poduzima da se uskladi broj stanovnika s brojem zdravstvenih osiguranika te na temelju čega je došlo do smanjenja broja osiguranika za 11,5 tisuća od početka siječnja do početka ožujka. Iz HZZO-a smo dobili sljedeći odgovor:

– Broj osiguranih osoba u evidenciji HZZO-a na dan 28. ožujka 2022. bio je 4,203.246. HZZO je i dosad kontinuirano provjeravao status evidentiranih osoba u obveznom zdravstvenom osiguranju. Također, surađujemo i s MUP-om. U slučaju kada zaprimimo informaciju da je osoba odjavila prebivalište u Hrvatskoj, provodi se odjava s obveznoga zdravstvenog osiguranja. Možemo reći da se radi na dodatnom uređivanju sustava za što će biti potrebne i izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, što se očekuje u idućem razdoblju. Za bilo kakve promjene vezano uz stjecanje, odnosno gubitak statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju u odnosu na sadašnju regulativu, potrebne su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Inače, i dalje je, kao i u siječnju, isti broj osiguranih osoba preko HZZO-a koji žive u drugim državama, njih 41 tisuća.

Kako je nastala razlika

Zamolili smo stoga HZZO da pojasni kako je mogao broj zdravstvenih osiguranika na dan 28. ožujka narasti na 4,203 milijuna, ako je prema njihovim podacima od 3. ožujka ukupan broj osiguranika u Hrvatskoj bio 4,086 milijuna osiguranika, a u siječnju 4,097 milijuna zdravstvenih osiguranika? Na to smo od glasnogovornika HZZO-a dobili sljedeći odgovor:

– Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, broj osiguranih osoba stalno se mijenja te gotovo svaki dan imamo drugu brojku.

Eto zašto Hrvatska, zemlja brojnih apsurda, nije uređeno društvo.

Pogledajte i video: Nakon članka u Večernjaku, sanira se deponij smeća u središtu Zagreba

Komentara 14

SP
Spezzi
11:03 05.04.2022.

mi neznamo koliko država ima stanovnika. podaci s prošlog popisa ni blizu nisu točni ! pa država još računa za referendum da imamo oko 3.8 milja punoljetnih građana, dok je popis stanovništva pokazao 3.9 milja ukupnog stanovništva.

PE
Pendrek57
13:18 05.04.2022.

Pa ja stalno govorim kako taj popis nije tocan. Jer nisu svi popisani, primjer u mojoj obitelji nitko nije imao posjetu popisivaca. Jedino smo se sami popisali online, a to se ne broji bez popisivaca. Osim toga samo je policijsko izvjesce mjerodavno, odnosno prijavni kuponi. Tako da po policijskoj upravi zagrebackog grad Zagreb ima 1.032.000 stanovnika. A tako je sigurno i u drugim gradovima. Popis je nepotrebno bacanje poreznog novca kojeg placaju svi gradjani. Pametnome dosta.

LU
Lu13
10:19 05.04.2022.

To su neprijavljeni podstanari,svi oni koji malo rade vani malo tu,i svi oni iz susjednih drzava koji se mogu i tu prijaviti,imaju tu nekretninu...Znaci ima nas preko 4200 000,a ovi muljaju da nas je manje od 3 000 500...A po potraznji za nekretninama u Zg se vidi da nas ima sve vise i vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije