Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan odluke

Imaju li Varaždinci ‘vupača’ prebaciti lopticu Zmajloviću

bale
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.12.2013.
u 11:18

Gradski vijećnici danas odlučuju hoće li ipak potpisati s odabranim koncesionarom Petrom Pripuzom. Hoće li se odvažiti na zatvaranje financijske konstrukcije bez sufinanciranja države?

Na današnjem (utorak) Gradskom vijeću donosi se odluka koja će imati dalekosežne posljedice za Varaždince. Vijećnici odlučuju hoće li, unatoč istupu ministra Zmajlovića, koji još nije službeno potkrijepljen, potpisati ugovor za zbrinjavanje bala smeća iz Brezja s tvrtkom CE-ZA-R Petra Pripuza. Potpis ugovora bio bi završni čin, koji se već dugo odgađa, nakon što mu je odlukom Vijeća, nakon natječaja, dodijeljena koncesija. Gradonačelnik Goran Habuš, na svečanoj sjednici Vijeća u petak, još je jednom izjavio da su koncesiju proveli sukladno Zakonu o otpadu, u suradnji s - ministarstvom!

Sve je bilo ... glupo

- No ministarstvo je odlučilo da to rješenje za njih nije prihvatljivo. Ako je to novi smjer ministarstva, onda smo ga dužni prihvatiti. I ako u tome moramo biti grad pilot projekt, onda ćemo tu ulogu prihvatiti i dati im svu pomoć - izjavio je Habuš i time dao do znanja da misli poslušati ministra i prepustiti mu bale. No nezavisni vijećnik Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava, drži drugačije.- Natječaj smo raspisali lani, u listopadu. Više od godinu dana potrošili smo na proceduru i sad doznajemo da je to sve ... bilo “glupo”. Može se pitati gradsku upravu što se radilo 15 mjeseci. No s druge strane, vjerujem im, kunu mi se svi po redu da su se oko svakoga koraka konzultirali s ministarstvom. Zašto ovi nisu odmah rekli: “Ne možete deponirati, niti smeće odvoziti od točke A do točke B, bale treba termički obraditi!” - kaže Podolnjak.

Dodajmo da Ministarstvo zaštite okoliša Večernjem listu od 29. studenog nije odgovorilo “zašto nisu reagirali mnogo ranije”. I Ladislav Ilčić iz Hrasta upozorio je da je ministarstvo vjerojatno o svemu bilo obaviještavano, ali je i za vijećnike zatražio punu informaciju o tijeku tih razgovora. No, dodaje i da je Grad sklopljenih ruku čekao novac od fonda za micanje bala te pita zašto nije prihvaćena ponuda CE-ZA-R-a da se otpad “predobradi”.

Zna li Habuš nešto više?

Kako god bilo Podolnjak se slaže da ministarstvo ne mora Gradu sufinancirati odvoz bala u posavski Davor ako potpišu s Pripuzom, no pita “Što je to u svemu zakonski neprihvatljivo, kad to rade svi u Hrvatskoj, a EU dozvoljava deponiranje do 2017. godine?”

- Ako smo radili po Zakonu i nismo pogriješili, koncesiju treba dovesti do sklapanja ugovora i potpisati. Pa neka ministarstvo vidi hoće li poništiti akt Vijeća i ugovor. Ono što im je zakonski neprihvatljivo moraju staviti van snage i onda to više nije naš spor. Moraju objasniti zašto to čine i što su čekali 15 mjeseci. Mogu zabraniti i deponiranje u Davoru, ali tada je to problem koncesionara, koji je prijavio Davor i ostavio jamstvo od 10 milijuna kuna - kaže.No, promatrajući nevoljkost Habuša spram ovog rješenja i slušajući obrazloženja gradske uprave da nije hitno, “jer Pripuz još nije najavio tužbu”, kaže da ne možemo znati što stoji iza svega i je li i sam Pripuz zbog raznih poslova možda spreman prihvatiti ovu odluku ministra Zmajlovića na ime drugih aranžmana diljem države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije