Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala Požežanka

Ima samo godinu dana, a već je najčitateljica 2018.

Požega: Proglašenje Najčitatelja godine
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
25.12.2018.
u 13:35

Sonja Tomašević na dar dobila članstvo u knjižnici.

Iako će tek u siječnju proslaviti prvi rođendan, mala Sonja Tomašević iz Požege redovito dolazi u knjižnicu, najčešće s mamom i sestrama Dorom (7) i Katjom (10). Ona, naravno, još ne zna čitati, ali već sada jako voli knjige. Mama i sestre čitaju joj priče, pretežito slikovnice koje najviše voli. Prepoznali su to u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici te su odlučili nagraditi njezinu vjernost. Mala je Sonja tako proglašena najčitateljicom Požege za 2018. u kategoriji beba. Na dar je dobila slikovnice i jednogodišnju besplatnu članarinu u knjižnici.

Jako voli slikovnice

– U prosjeku smo svaka dva tjedna u knjižnici. Sonja je još premala pa nije ni svjesna da je dobila priznanje, ali raduje se slikovnicama koje jako voli. Već sada pamti sve što joj se pročita, povezuje sliku i riječ i puno toga je naučila. To će joj biti veliki poticaj za daljnje čitanje i druženje u radionicama i čitaonicama – kaže Sonjina mama Željka.

Za razliku od svojih vršnjaka koji se ne odvajaju od tableta i mobitela, Katja i Dora više vole knjigu. Preko svoje škole dolaze u čitateljski klub, obrađuju izabranu literaturu, pišu, crtaju i promišljaju o pročitanom. Roditelji ih uče da se vežu uz knjigu, a ne uz televizor.

Požega: Proglašenje Najčitatelja godine
1/12

Baš poput njih dvije, i Sonja je već sada zaljubljena u pisanu riječ. Svi u obitelji sretni su i ponosni što je već od malih nogu stekla nešto što će joj ostati za uspomenu, pomoći u izražavanju, oplemeniti je i pratiti dalje kroz vrtić, školu i život.

Nagradu dijele 15 godina

Gradska knjižnica i čitaonica Požega već petnaest godina organizira dodjelu nagrada najvjernijim korisnicima. Lijep je to primjer kako se djeca od najranije dobi uče čitanju. Osim bebama, nagrade su dodjeljuju i vrtićarcima, školarcima i odraslim čitateljima, a kriteriji su učestalost dolaska u knjižnicu, broj posuđenih knjiga, čitanje, komunikacija i odnos prema knjižnici.

– Kao knjižnica potičemo čitanje od najranije dobi kroz kampanju “Čitaj mi”. Poanta je da roditelj dovode bebu u knjižnicu kako bi se uspostavio rani kontakt s knjigom, a roditelji su ti koji bebama čitaju. Smatramo da bebi treba čitati čim navrši šest mjeseci zbog njezina intelektualnog razvoja – kaže Aleksandra Šutalo, ravnateljica knjižnice.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar poljicanin
poljicanin
14:10 25.12.2018.

Zašto ga niste odmah zaposlili za novinara VL-a?Umno je sigurno na istoj razini...

DU
Deleted user
14:10 25.12.2018.

To je ništa! Drug Tito je već sa 6 mjeseci svirao obou za Labuđe jezero u Boljšoj teatru i napisao hrestomatiju svemira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije