Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ima samo godinu dana, a već je najčitateljica 2018.

Sonja Tomašević na dar dobila članstvo u knjižnici.
25. prosinca 2018. u 13:35 2 komentara 1447 prikaza
Požega: Proglašenje Najčitatelja godine
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako će tek u siječnju proslaviti prvi rođendan, mala Sonja Tomašević iz Požege redovito dolazi u knjižnicu, najčešće s mamom i sestrama Dorom (7) i Katjom (10). Ona, naravno, još ne zna čitati, ali već sada jako voli knjige. Mama i sestre čitaju joj priče, pretežito slikovnice koje najviše voli. Prepoznali su to u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici te su odlučili nagraditi njezinu vjernost. Mala je Sonja tako proglašena najčitateljicom Požege za 2018. u kategoriji beba. Na dar je dobila slikovnice i jednogodišnju besplatnu članarinu u knjižnici.

Prenamjena derutnog prostora U Paromlinu gradska pet-friendly knjižnica s 'gadget garažom'

Jako voli slikovnice

– U prosjeku smo svaka dva tjedna u knjižnici. Sonja je još premala pa nije ni svjesna da je dobila priznanje, ali raduje se slikovnicama koje jako voli. Već sada pamti sve što joj se pročita, povezuje sliku i riječ i puno toga je naučila. To će joj biti veliki poticaj za daljnje čitanje i druženje u radionicama i čitaonicama – kaže Sonjina mama Željka.

Za razliku od svojih vršnjaka koji se ne odvajaju od tableta i mobitela, Katja i Dora više vole knjigu. Preko svoje škole dolaze u čitateljski klub, obrađuju izabranu literaturu, pišu, crtaju i promišljaju o pročitanom. Roditelji ih uče da se vežu uz knjigu, a ne uz televizor.

Požega: Proglašenje Najčitatelja godine
1 / 12
Požega: Proglašenje Najčitatelja godine

Baš poput njih dvije, i Sonja je već sada zaljubljena u pisanu riječ. Svi u obitelji sretni su i ponosni što je već od malih nogu stekla nešto što će joj ostati za uspomenu, pomoći u izražavanju, oplemeniti je i pratiti dalje kroz vrtić, školu i život.

Nagradu dijele 15 godina

Gradska knjižnica i čitaonica Požega već petnaest godina organizira dodjelu nagrada najvjernijim korisnicima. Lijep je to primjer kako se djeca od najranije dobi uče čitanju. Osim bebama, nagrade su dodjeljuju i vrtićarcima, školarcima i odraslim čitateljima, a kriteriji su učestalost dolaska u knjižnicu, broj posuđenih knjiga, čitanje, komunikacija i odnos prema knjižnici.

Ivan Baran, najmlađi autor filozofskih romana na svijetu Ivan Baran Najmlađi autor filozofskih romana na svijetu

– Kao knjižnica potičemo čitanje od najranije dobi kroz kampanju “Čitaj mi”. Poanta je da roditelj dovode bebu u knjižnicu kako bi se uspostavio rani kontakt s knjigom, a roditelji su ti koji bebama čitaju. Smatramo da bebi treba čitati čim navrši šest mjeseci zbog njezina intelektualnog razvoja – kaže Aleksandra Šutalo, ravnateljica knjižnice.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Avatar poljicanin
    poljicanin:

    Zašto ga niste odmah zaposlili za novinara VL-a?Umno je sigurno na istoj razini...

  • Deleted user:

    To je ništa! Drug Tito je već sa 6 mjeseci svirao obou za Labuđe jezero u Boljšoj teatru i napisao hrestomatiju svemira.