Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ima li pilota u Plaškom? Ne, ali ima 800 birača više nego stanovnika

Nitko nije ni čuo za pilote koji su prijavljeni na adresama u toj općini. Ali svi znaju da je stotine onih koji su prijavljeni, ali nisu Plaščani
05. studenoga 2010. u 10:51 16 komentara 13 prikaza
plaski03_krs_kar_010109
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Iako u Plaškom ne znaju da među njima ima i onih koji upravljaju avionima, pa im je jučerašnji Večernjakov tekst o pilotima Croatije Airlinesa koji prijavljuju prebivališta izvan Zagreba i ubiru više novca no što bi trebali bio “prvi glas”, tako ih nešto ne bi iznenadilo. Piloti bi bili samo mali dio stanovnika “na papiru” koji u Plaškom ne žive.

Čeka se novi popis
Točan broj se ne zna, ali se procjenjuje da ih je nekoliko stotina, ili čak tisuću! Novi popis stanovništva, koji će sljedeće godine biti proveden od 1. do 28. travnja, trebao bi odgovoriti na pitanje koliko Plaški doista ima stanovnika. Po važećem popisu iz 2001., ima ih 2292.

– Tada ćemo znati točno stanje. Prošle su godine, puno se toga promijenilo, ali sigurno ima onih koji su ovdje prijavljeni, a dolaze povremeno. Mnogo njih živi u Srbiji, a adresa im je u Plaškom – priča Ivan Šego, općinski načelnik.

Ne otklanja mogućnost da takvo prijavljivanje otvara mogućnosr zloporabe prava - troškova odlaska na posao, poticaja u poljoprivredi, socijalnu pomoć...

– To nije problem ovdje, nego u cijeloj zemlji, ali i u državama nastalim od bivše Jugoslavije – smatra I. Šego.
Njegov zamjenik Damir Šalov kaže da iz Srbije neki dolaze samo na izbore, a koliko ih je, teško je utvrditi:

– Ne vjerujem da je tisuću birača više nego stanovnika, ali se broj stanovnika promijenio.

Strah od referenduma?
Na posljednjim lokalnim izborima bilo je 3109 upisanih birača, 817 više nego stanovnika. Njih 1254 ostvarila su biračko pravo.

– Brojimo li one koji ne izlaze na izbore i djecu, možemo zaključiti da nema više od 2400 stanovnika! Može ih biti samo manje, jer znam za desetak velikih obitelji iz BiH koje su se odselile odavde, a i rođenih je manje nego umrlih. Mnogi su samo prijavljeni, ali vlasti odgovara veći broj. Da bi se održao referendum i tražila njihova smjena, moralo bi se odazvati pola punoljetnih Plaščana. Kako, kad ih, u stvari, nema? – pita se Borislav Kašljević, nekadašnji općinski vijećnik, predsjednik Udruge naseljenih Hrvata iz BiH. Jedini nam je sugovornik koji je čuo za pilota iz Plaškog.

– Odavno ga ne viđam, čuo sam da je u Rijeci. Stariji čovjek, bio je vojni pilot, i on sigurno nije među ovima iz C. Airlinesa – zaključuje Kašljević.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • deoderi:

    Zaista je magična tvoja glupost.

  • QuickPlayer:

    Ima ih više nego stanovnika? Da mi je znati za koju stranku taj višak glasa. :-))))))

  • Ivekivek:

    Kako će se pusićka i sdpovci buniti protiv glasačaiz srbije kada su to njihovi njavjerniji štovatelji? Sdpeovac, saborski zastupnik Ronko, gradonačelnik Požege je iz grada plaćao autobuse iz beograda da dođu na glasovanje i daju svoj glas SDP.