Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisjetili se tragičnih događaja

Ilok obilježio obljetnicu progona: Prije 31 godinu građani bili primorani napustiti svoje domove

Foto: Filip Brala/PIXSELL/Ilustracija
1/3
17.10.2022.
u 23:01

U koloni, koja je 17. listopada 1991. nakon tromjesečne opsade JNA napustila Ilok, našlo se oko 10.000 Hrvata s iločkog područja, od kojih je bilo oko 4 tisuće Iločana, a ostali su bili mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Bapske, Mohova, Opatovca i Šarengrada

Građani Iloka i okolnih mjesta večeras su se prisjetili tragičnih događaja od prije 31 godinu, kada su na današnji dan 1991. godine, bili primorani napustiti svoje domove i otići u progonstvo u kojem su proveli niz godina prije nego su se ponovno vratili na kućni prag.

U koloni, koja je 17. listopada 1991. nakon tromjesečne opsade JNA napustila Ilok, našlo se oko 10.000 Hrvata s iločkog područja, od kojih je bilo oko 4 tisuće Iločana, a ostali su bili mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Bapske, Mohova, Opatovca i Šarengrada.

U spomen na te tragične dane, podno spomenika “Svjetlost dolazi”, uza gradsku obilaznicu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Odavanju počasti prethodila je kolona sjećanja formirana od osobnih automobila u znak prisjećanja na kolonu automobila, traktora i ostalih prijevoznih vozila kojima su Iločani u listopadu 1991. godine napuštali svoje domove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije