Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST ZA 300%

Ilegalno tržište cvjeta: Otkriveno za koliko novca nude cjepiva na 'dark webu'

Pixabay
26.03.2021.
u 11:20

Nude se i krivotvorene potvrde o cijepljenju, lažni rezultati testiranja...

Krivotvorene potvrde o cijepljenju, lažni rezultati testiranja na COVID, pa čak i cjepiva protiv koronavirusa – sve to na prodaju je i na tzv. digitalnom podzemlju. Prema izvješću Check Point Softwarea, oglasi za cjepiva protiv koronavirusa brojniji su na dark webu za više od 300% u posljednja tri mjeseca.

"Dark web" dio je interneta koji tražilice ne otkrivaju, a koji internetski kriminalci često koriste za prodaju i kupnju ilegalnih stvari, od brojeva kreditnih kartica i lijekova do cyber oružja. Sad u ponudi imaju i proizvode povezane s koronavirusom, uključujući i cjepiva.

Nude se različite marke 

Istraživači su pronašli više od 1200 oglasa za cjepiva. Cijene variraju ovisno o marki pa se tako cjepivo proizvođača Oxford-AstraZeneca može kupiti za oko 500 dolara, cjepivo tvrtke Johnson & Johnson za 600 dolara, baš kao i rusko cjepivo Sputnik V,  dok kinesko cjepivo Sinopharm stoji 500 dolara. No cijena u nekim oglasima raste i do 1000 dolara po dozi, prenosi Fortune.

"Postoje dokazi koji sugeriraju da neki od tih prodavača pružaju originalne doze", rekao je za CBS Dmitrij Galov, istraživač iz slične studije koju je provela tvrtka Kaspersky. Dodao je i da se sva prodaja vrši u kriptovalutama, poput bitcoina, zbog čega ih je teško pratiti i otkriti.

S druge strane, Lev Kubiak, glavni sigurnosni službenik u tvrtki Pfizer, rekao je za CBS MoneyWatch da su otkrili nekoliko slučajeva prevaranata koji krivotvore njihovu ambalažu, ali cjepivo nije autentično.

Velika je ponuda i negativnih testova za COVID-19. Čak se reklamiraju i ponude "kupite dva negativna testa, treći dobivate besplatno". Ti krivotvoreni rezultati mogu se kupiti za 25 dolara za manje od 30 minuta. Prema istom izvješću, oglasi za lažnu dokumentaciju na "dark webu" porasli su za 300% u posljednja tri mjeseca.

 

Komentara 3

AA
aabbcc
11:38 26.03.2021.

Bolje ce zaraditi ako odu na groblje pa nakupe mrtvih za potrebe stozera.

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:33 26.03.2021.

nema šanse da bih kupio od nekog takvo cijepivo za bilo koje pare makar se ne namjeravam još jedno dogledno vrijeme cijepit bit če kako mi kao i drugima bude a več sam onoj faci od ministra prije rekao što je dofurao i svoju ženu na cijepljenje nek si ga uzme i cijepi svoju familiju i nek krrrr jer je bezobrazan i pokvarenno svakom čovjeku bih preporučio ne kupujte od ilegalaca ništa jer nije pouzdano i rajše čekajte na redovni način sigurnije je ako se hočete cijepit sve je to narko mafija koja se okreče na ssve načine da vam u muci naroda uzme lovu toliko od mene

DU
Deleted user
11:51 26.03.2021.

Pošto kod se kod nas kronično vrši uskračivanje cijepiva i kad se procijepe privilegirani možda se uvede cijepljenje uz naplatu cijepivima redovnih pošiljki ugovorenih na državnoj razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije