Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

'Igrali ste se vatrom i sada ste izgorjeli! Hrvatska je osramoćena!'

gordan jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
26.06.2013.
u 12:59

U povodu objavljenih informacija o nedolasku njemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu ulaska u EU u Zagreb, HDZ zahtijeva objašnjenja

U povodu objavljenih informacija o nedolasku njemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu ulaska u EU u Zagreb, stanku u zasjedanju zatražio je HDZ, a nakon stanke zatražili su da u Sabor dođe predstavnik Vlade i objasni o čemu je riječ te da povuče prijedlog izmjena Zakona o suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, kolokvijalno poznatim kao Lex Perković. Time bi se, smatra HDZ-ov Gordan Jandroković, bar donekle spasio obraz Hrvatske.

– Igrali ste se vatrom i sada ste izgorjeli. Ali niste samo vi izgorjeli, osramoćena je Republika Hrvatska sada kada ulazi u Europsku uniju – rekao je Jandroković. Kazao je da SDP štiti one koji su izvršavali likvidacije te da je informacijom o nedolasku A. Merkel u Zagreb Vlada dobila jasnu poruku. Vladajućima je zamjerio da ne priznaju i da ne žele prihvatiti da je u vrijeme komunizma bilo zločina.

– Umjesto da slavimo, mi se moramo sramiti jer Vlada hoće zaštititi one koji su činili zločine – rekao je Jandroković. Dodao je da je Hrvatska znala osuditi NDH, da je imala snage suočiti se sa zločinima iz Domovinskog rata, ali da je neshvatljivo da se neki ne mogu suočiti s kriminalom iz komunizma.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar smatra da Hrvatska ima velik problem s vjerodostojnošću.

– Mene zanima samo jedna stvar, je li Vlada donijela odluku da povlači ovaj zakon – rekao je Lesar.

HDSSB-ov Josip Salapić također smatra da je upitna vjerodostojnost Hrvatske.

– Previše je svačega proliveno da bi se na ovakav način sramotili – rekao je Salapić i podsjetio da nam je Njemačka uvijek bila sklona, a da nam sada treba biti nelagodno zato što njemačka kancelarka neće doći zbog spornog zakona.

– Natjerani smo da se sramotimo sedam dana prije ulaska u EU. Osramotili smo i zemlju i prvog predsjednika Franju Tuđmana, čiji je san bio ulazak u NATO i EU, i zbog jednog zakona i jednog slučaja vratili smo se u vremena UDB-e. To je sramotno – zaključio je Salapić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor naglasila je da osjeća veliku nelagodu i sram te je ponovila da je zakon koji se sada mijenja donesen 2010. na temelju izmjena Ustava iz te godine, u kojima je sudjelovala i tadašnja oporba, a današnja vlast. Rekla je da ne treba povlačiti zakon nego da treba prihvatiti amandman o brisanju ograničenja za izručivanje. Posebno neugodnom smatra i činjenicu da je Njemačka ratificirala pristupni ugovor 6. lipnja, a da je Vlada 13. lipnja poslala izmjene zakona.

– Nakon ovoga mi znamo što se događa i pitanje je hoće li još netko otkazati dolazak u Zagreb na svečanost u povodu ulaska u EU – rekla je Kosor.

>>Merkel ipak ne dolazi na proslavu ulaska Hrvatske u EU!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije