Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kancelarka ne dolazi

Hoće li nakon Angele Merkel otkazati i drugi?

Merkel i Milanović (1)
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
26.06.2013.
u 11:18

Prvo je otkazan dolazak Angele Merkel pa je uslijedila nova tjeralica protiv Josipa Perkovića.

“Pretrpani raspored. Događa se.” Tako glasi službeno objašnjenje iz njemačke vlade o pitanju koje vrijedi milijun dolara: zašto njemačka kancelarka Angela Merkel ne dolazi u nedjelju u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

O tome je, potvrđuju i njemačka i hrvatska strana, u utorak službeno obaviješten ured hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Spuštanje na nižu razinu

Iako su iz Njemačke na naše pitanje postavljeno u srijedu ujutro je li kancelarka Merkel otkazala ili nije niti potvrdila dolazak odgovorili da u Zagreb nisu slali potvrdu da će A. Merkel 30. lipnja biti u Zagrebu, poslijepodne su promijenili priču. Kad smo im postavili isto pitanje, odgovor je bio da – ne mogu komentirati. Nedolazak Merkel – pogotovo ako je nekoliko dana prije proslave iznenada povukla pristanak – znakovit je. Nevjerojatno zvuči da bi iz Vlade novinarima podijelili popis uzvanika koji su potvrdili dolazak – a na njemu je navedena i Angela Merkel – te da bi premijer Milanović u nedavnom intervjuu njemačkom Focusu rekao kako je dolazak Angele Merkel potvrđen te da je riječ o vrlo važnoj stvari za Hrvatsku – da nisu znali će kancelarka sigurno stići u Hrvatsku. Kontekstualizirajući nedolazak kancelarke i slanje u Zagreb tek državnog ministra u Ministarstvu vanjskih poslova Michaela Linka – čak ni ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea – Hrvatska ima razloga za brigu.

Ma koliko patetično zvučalo, dolazak Merkel, neslužbene vladarice EU, ima veće značenje od simboličnog. Usto, znakovito je da ni Francuska ni Velika Britanija, europske velesile još nisu odlučile na kojoj će razini biti predstavljene, odnosno koga će poslati u Zagreb. Hoće li otkazivanje Merkel izazvati domino-efekt?

Slijede li otkazivanja drugih i spuštanje ceremonije na nižu političku razinu?

Ma koliko nedostaje zanosa, hrvatsku ulazak u EU ipak jest ulazak države koja je prošla rat, države s Balkana – ma koliko mi o tome šutjeli – te, na kraju, prve države koja se pridružuje od 2007. i nije nevažan u kontekstu stabilnosti Europe i same europske ideje koja je u krizi, da bi se baš tako lako ignorirao od strane europskih čelnika. Postoje nagađanja da Merkel jednostavno – pa i zbog unutrašnjopolitičkih razloga – ne želi ulasku Hrvatske pridavati pozornost jer je čekaju izbori, a javnost baš i nije naklonjena širenju, no puno su glasnija nagađanja da iza odluke stoji slučaj Perković. Jučer je – u znakovitom sinkronicitetu njemačka policija raspisala novu tjeralicu za Josipom Perkovićem. Ništa manje važno nije ni ignoriranje i kršenje obveza preuzetih u pregovorima, a jedna od njih je da Europski uhidbeni nalog vrijedi retroaktivno, a ne kako premijer Zoran Milanović inzistira – da se ograniči na zločine počinjene nakon 7. kolovoza 2002.

Diplomati u čudu

– Nevjerojatno zvuči da Hrvatska jednostrano mijenja dogovoreno, čak i nakon upozorenja EK da to ne radi – kaže diplomatski izvor. Ustraju li u tome, dodaje, nedolazak Merkel bit će najmanji problem. Njemačka je zadnja ratificirala pristupni sporazum jer je tražila da Hrvatska do zadnje točke poštuje potpisano pa onda nema sumnje da će, bude li uvjerena da Hrvatska “petlja”, bez problema izlobirati i “kaznene” mjere. Kakve, možemo samo nagađati.

>>Angela Merkel dolazi u Hrvatsku na slavlje ulaska u EU

>>Ulazak u EU – najveći skup državnika u hrvatskoj povijesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije