Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS NA ULICAMA

Dok Komunistička partija slavi 70. obljetnicu u Hong Kongu nova drama: Izbili teški sukobi

Neredi u Hong Kongu
Foto: Reuters/Pixsell
1/12
01.10.2019.
u 13:10

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama.

Policija je u utorak ispalila suzavac na protuvladine prosvjednike u Hong Kongu koji su se okupili u više gradskih okruga dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik. 

Policija i prosvjednici sukobili su se u okrugu Wong Tai Sin, gdje su se policajci koristili suzavcem.

Na ostatku poluotoka Kowloon odvijale su se manje demonstracije. 

Deseci tisuća prosvjednika oglušilo se na policijsku zabranu i marširalo ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama. 

Njihova ljutnja usmjerena je i na Peking koji je golemom vojnom paradom proslavio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine.

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama. 

Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da se Peking miješa u hongkonška pitanja

"Borimo se za slobodu i demokraciju koju bismo trebali imati jer se Komunistička partija ne drži obećanja o davanju općeg prava glasa", rekao je 30-godišnji prosvjednik Ramon. 

"Žele nam uzeti slobodu okupljanja i govora, a policijsko brutalno postupanje ima podršku vladajuće stranke", dodao je. 

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su 6. lipnja zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu. 

Neredi u Hong Kongu
1/10

Lam je ranije u rujnu službeno povukla zakon, ali nije suzbila ljutnju jer sada mnogi traže neovisnu istragu policijskog nasilja i izbornu reformu. 

Stotine prosvjednika uhićeni su od lipnja. 

"Zakon o izručenju bio je samo okidač, ali način na koji vladaju čini nas još bjesnijima. Ljutit sam na pekinšku vladu jer sve kontrolira. Hongkonška vlada pod njihovom je kontrolom", rekao je prosvjednik Chan. 

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
13:07 01.10.2019.

U Hong Kongu je puno stanovništva na malom području. Teško je to obuzdati bez teškog nasilja. Nije to "milosrdnoj" komunističkoj partiji problem ali danas je ipak 21. stoljeće !

DU
Deleted user
13:16 01.10.2019.

Kad gledam kako kod nas nakon 30 godina ne posustaje socijalisticko komunisticki metalitet i ljudi se ne mogu sami ni dici iz kreveta bez upliva raznoraznih demokratskih partija i stranaka i jos k tome slave ranorazne ratne i poslijeratne diktatore i zlocince, mozete li zamisliti kako bude tamo s tom silnom milijardom ljudi?

GR
gragakarlovac
12:59 01.10.2019.

bye bye kina i njihova lazna ekonomija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije