Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.10.2015. u 16:24

Treba ih razumjeti, IDS 20 godina vlada Istrom pa je teže motivirati birače

Da nije došla dva tjedna prije održavanja parlamentarnih izbora, vijest da je MORH poslao pozive radi ustroja vojne pričuve u Puli (Istri) prošla bi gotovo neprimjetno. Kao što se to dogodilo ranije u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu. No, u IDS-u su se napalili kao da će sutra izbiti rat, a stanovnici Istre biti pozvani u borbu ili poslani na granice odbijati migrante. Treba ih razumjeti, naime, IDS već dulje od 20 godina vlada Istrom pa postaje teže motivirati birače da iznova daju placet istarskom populističkom pokretu, što IDS i jest. Kako dakle probuditi birače, što učiniti? Pa valja pokušati s pričom o ugroženosti Istre od ostatka Hrvatske.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza, kažu, ozbiljan je čovjek, gradonačelnik Rovinja, a u zadnjem sazivu Sabora RH i zastupnik te, zanimljivo, i član saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost. Članovi tog odbora dobro su “potkovani” o sigurnosnim pitanjima, upoznati s državnim tajnama pa kako ne bi bili s odlukom da se postupno vrati pričuva, jer profesionalna vojska nije dovoljna za cjeloviti sustav sigurnosti. Svejedno, Sponza se baš prvi u Istri začudio zašto stižu pozivi. Ton njegova obraćanja MORH-u i zahtijevanje hitnog odgovora smišljen je radi dizanja pritiska. Namjerno je provokativan, kao što i namjerno piše “građani Istre i Hrvatske imaju pravo znati što se događa i zašto ih se poziva u vojsku”? Istre i Hrvatske? Dva različita entiteta? Ma, jeftino.

Šteta što se IDS uvukao ovako nisko jer će opet potaknuti predrasude o Istranima koje smo riješili još ‘90-ih. Dakle, da ponovimo – Istrani nisu “manje Hrvati”. Naprotiv. U Domovinskom ratu na mobilizaciju se odazvalo 93 posto pozvanih Istrana, što je bio rekordan odziv u cijeloj RH. I sad dođe Sponza i puše s pitanjem “Tko i zašto diže Istrijane u vojnu rezervu!?”. Istrijane? Prema popisu stanovništva iz 2011., od 208.000 stanovnika Istre, Istrijanima se izjašnjava njih 25.000, a gotovo šest puta više Hrvatima (142.000). I ne treba se g. Sponza brinuti, pozvani će se odazvati, kao i ‘90-ih.     

>> IDS MORH-u: Tko i zašto diže građane Istre u vojnu rezervu?

Komentara 12

Avatar juricamesko
juricamesko
18:00 27.10.2015.

IDS je iredentistička stranka i time bi bilo manje više sve rečeno.

Avatar majmunranko
majmunranko
17:48 27.10.2015.

Milanović mobilizira antifašiste u rat protiv Hrvata? Pa dođite, drugovi, samo dođite.

Avatar bok
bok
18:15 27.10.2015.

IDS financiraju iredentisti/fasisti iz Italije. Bemti, samo 4-5 % talijana a u cijeloj zupaniji dvojezicnost. Pa Toga nema nigdje drugdje u svijetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije