Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Ide Mile na Svjetsko prvenstvo

jedinak (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.10.2013.
u 18:30

Mile Jedinak (29), 190 cm visoki, markantni vezist Crystal Palacea, ide stopama Marka Viduke, Željka Kalca, Josipa Skoke i Jasona Čuline, te će sa ‘socceroosima’ drugi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, donosi Max!

Deset godina prošlo je od Jedinakova prvoga dolaska u Europu, u redove Varaždinaca, piše Max!

Doveo ga je slavni Dinamov centarfor Slaven Zambata, na preporuku svojih australskih prijatelja. Slaven se i danas dobro sjeća gotovo svakog Milina treninga u Zagrebu i Varaždinu.

- Mile je bio mlad, 18-godišnjak, u novome svijetu. S njim je u Zagrebu, pokraj hotela As, individualno radio trener Franjo Pužin, a u Varteksu je najprije došao u Besekove ruke. Kako je Varteks tada bio u krizi, pa je najprije Beseka zamijenio Ćiro, a potom je stigao i Dalić, tako se mladome igraču, usto i strancu, teško bilo probiti u prvu momčad. Sjećam se da je nastupio u jednoj europskoj utakmici, što je odmah bio signal Australcima da ga priključe mladim selekcijama - prisjeća se Slaven Zambata.

Te 2003. godine Mile je bio sudionik svoga prvoga SP-a, do 18 godina u Emiratima, na kojemu je Australija prošla prvi krug. Zambata ga opisuje kao robusnoga zadnjeg veznog, s odličnim pregledom igre, jakim udarcem i dominantnoga u igri glavom. Prirodni lider već je drugu sezonu kapetan Crystal Palacea, s kojim je ove godine ušao u Premijernu ligu.

- Kakav je Mile na terenu? Znate kako se kaže: gdje taj prođe, tu trava ne raste! - slikovito opisuje Zambata.

Tata iz Požege, majka iz Osijeka

No, u Varteksu nije prošao?

- Dalić je forsirao domaće snage, igrače iz Varteksove škole, a Mili je nedostajalo utakmica pa je shvatio kako je najbolje vratiti se kući.

Jedinak je u siječnju 2005. godine karijeru nastavio u matičnom klubu Sydney Unitedu, potom su ga uzeli Central Coast Marinersi, a u siječnju 2009. godine došao je u Europu, u turski Genclerbirligi. Jednu sezonu proveo je i u Antalyji, a od 2011. godine član je Crystal Palacea. Danas na Transfermarktu vrijedi 2,5 milijuna eura.

Mile nam se javio telefonom iz Londona, dan nakon prijateljske utakmice Australija - Kanada 3:0.

- Pobijedili smo, a igrali smo bez izbornika. Protiv Brazilaca i Francuza u prijateljskim utakmicama primili smo ukupno 12 komada i izbornik Holger Osieck morao je otići. Ne znam tko će ga naslijediti - priča Mile, sin Ivana Johna, građevinskoga poduzetnika porijeklom iz Požege, i Katice, iz okolice Osijeka.

Pitali smo ga za uspomene iz Hrvatske nogometne lige, ima li kontakata s nekim od bivših suigrača iz Varteksa?

- U moje vrijeme tamo su bili Benko, Vasilj, Šafarić, Halilović, Mujanović, vratar Mance, s kojim se povremeno čujem. Iako nisam igrao, bilo je to za mene dragocjeno iskustvo. Bio sam mlad, sam u novome svijetu, vidio sam nešto novo. Dosta toga sam naučio, a to što nisam igrao... što se može, takav je život, nisam nikome ništa zamjerio - priča Mile Jedinak, uz neizostavan dodatak:

- Molim vas, pozdravite mi Slavena Zambatu. Nikada neću zaboraviti što je za mene tada učinio, koliko mi je pomogao na početku karijere. Gospodin Slaven čuvao me u Hrvatskoj kao da sam njegovo dijete.

Pred vama je drugo svjetsko prvenstvo, bili ste i u Južnoj Africi 2010. godine.

- Nažalost, nismo prošli prvi krug. Pokosio nas je težak poraz od Nijemaca, 0:4, pa nam četiri boda protiv Gane i Srbije nisu bila dovoljna za drugi krug. Ja sam u reprezentaciji na poziciji na kojoj su prije igrali Vicenzo Grella i naš Jason Čulina.

Pratite li hrvatske nogometaše, našu reprezentaciju?

- Ne znam puno, vidio sam samo vijest da je i Hrvatska ostala bez izbornika. Niko Kovač? O, to nisam znao, pa to je dobro, zar ne? Naravno da bih volio da i Hrvatska prođe na SP, jako bih volio da Kovač uspije jer Hrvatska ima velike igrače. Znam da je nekada Hrvatska bila jako moćna na domaćem stadionu, tamo ni najjačim svjetskim reprezentacijama nije bilo lako igrati. Najviše cijenim Modrića, kojega sam najbolje pratio dok je bio u Engleskoj. Nedavno sam igrao protiv Lovrena u Southamptonu, pozdravili smo se srdačno...

>> Kennedy pogotkom u 83. minuti odveo Australce na SP u Brazil

>> Brazil sa 6:0 pregazio Australiju

Supruga Natalie voli Hrvatsku

Za koga ste navijali 2006. godine kada su igrali Hrvatska - Australija?

- Bila je napeta utakmica, jako teška i za gledanje. Navijao sam za Australiju.

Dolazite li ikada u Hrvatsku?

- Dolazim ponekad na ljetovanje. Nažalost, ove godine nisam mogao, ali bila je moja supruga (s kojom Mile ima dva sina, nap.a.) u Dubrovniku. Natalie voli Hrvatsku i želi ponovno doći. Nedavno mi je istekla putovnica pa moram u hrvatsko veleposlanstvo - kaže Mile, punim imenom Michael John Jedinak.

Dirljiv je prije dvije godine bio Jedinakov nastup pred novinarima nakon utakmice Australija - Južna Koreja u Dohi. Tada je postigao prvi od svoja tri pogotka za nacionalnu momčad i posvetio ga - supruzi.

- Natalie je ovdje, na tribinama i ovo je za nju! Supruga mi je velika potpora od početka karijere i zato ovo nije poseban trenutak za mene, nego i za nju! - kazao je tada presretni Mile Jedinak.

Na popisu Australaca za SP u Njemačkoj bila su čak šestorica Hrvata: vratari Ante Čović i Željko Kalac, zatim Tony Popović, Josip Skoko, Jason Čulina i Mark Viduka. U Brazilu će osim Mile Jedinaka biti i 26-godišnji Osječanin Dario Vidošić, član švicarskoga Siona. Na popisu je i izvjesni Oliver Bozanić, no on ima samo australsku putovnicu.

Biste li voljeli igrati protiv Hrvatske u Brazilu, pitamo na kraju Milu Jedinaka.

- Ne znam. Najprije želim Hrvatskoj da dođe do Brazila, a ako se sastanemo... Ha, bila bi to zanimljiva utakmica - izbjegao je odgovor Mile Jedinak, ljubimac navijača Australije i Crystal Palacea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije