Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZMJENA INFORMACIJA

ICMP želi unaprijediti suradnju s obiteljima nestalih u Hrvatskoj

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
17.09.2019.
u 22:55

Sastanci su dio dvogodišnjeg projekta koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga ICMP, kako bi se nastavilo raditi na pronalasku 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale na cijelom području bivše Jugoslavije

U organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i uz sudjelovanje Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu je u utorak održan sastanak sa 30 predstavnika udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske, priopćeno je iz ICMP-a.

Ovo je drugi u nizu sastanaka s obiteljima nestalih osoba koji se organizira u cilju razmjene aktualnih informacija iz procesa traženja i identifikacije nestalih s područja bivše Jugoslavije. Prvi ovakav sastanak je održan s obiteljima iz Bosne i Hercegovine u siječnju 2019., dodaje se u priopćenju 

Sastanci su dio dvogodišnjeg projekta koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga ICMP, kako bi se nastavilo raditi na pronalasku 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale na cijelom području bivše Jugoslavije. Zemlje u regiji formalno su se obvezale raditi zajedno kao regionalna Grupa za nestale osobe, nastavljajući proces koji je već omogućio pronalazak i identifikaciju više od 70 posto nestalih, navode iz ICMP-a.

Na sastanku su predstavljene informacije o novim incijativama i aktivnostima za jaču regionalnu suradnju na tom problemu.

Obitelji nestalih su informirane o zajedničkoj Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, donošenju Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, naporima koji se poduzimaju u identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka i drugim aktivnostima za pronalazak nestalih osoba. 

Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja su istakli da je ključna prepreka većoj učinkovitosti u procesu nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno još šire uključiti obitelji u razgovore o pitanju nestalih osoba koji se odvijaju na međunarodnoj razini.

Obitelji također traže od institucija i apeliraju na pojedince u regiji da daju informacije o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica i na taj način pomognu rješavanje ovoga bolnog pitanja, zaključuje se u priopćenju.

ICMP je međunarodna organizacija sa sjedištem u Haagu. Njegov mandat je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije