Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratnik iz Sirije

Ibrahim Delić: Muslimanima treba država, ali ne ovakva

Vehabija
Foto: screenshot/youtube
1/2
20.11.2015.
u 15:43

Ako živimo u demokraciji, muslimani bi trebali imati svoju islamsku državu, ali ne ovakvu temeljenu na ubojstvima nevinih, smatra Delić

Selo Bočinja nadomak Maglaja nekada je bilo jedno od prvih uporišta vehabija u Bosni i Hercegovini, nastanjivao ga je veliki broj radikalnih islamista iz arapskih i afričkih zemalja. Godine 2001. oni su napustili to selo, a u njemu je ostalo živjeti desetak, uglavnom bošnjačkih, obitelji, javlja HRT. 

Ibrahim Delić, koji je u nedavnoj akciji BiH policije pod nazivom Damask uhićen i optužen za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, javno poticanje na njih, vrbovanje, organiziranje terorističkih skupina te protuzakonito utemeljenje i pridruživanje stranim paravojnim skupinama, jedan je od stanovnika spomenutog sela. 

Delić, koji je i sam nekoliko mjeseci boravio u Siriji, pušten je iz pritvora na slobodu do početka procesa, oduzeta mu je putovnica i pod stalnom je prismotrom. 

Nakon što godinu dana nije dao nikome intervju, pristao je za HRT ispričati svoju stranu priče o o uhićenju, putu u Siriju, terorizmu i stavu o tzv. Islamskoj državi...

– Terorizam je danas stvar koju je izmislio zapad i koja je nametnuta samo muslimanima. Većinom se samo muslimani osuđuju za terorizam, a kad netko drugi to napravi, to nije terorizam, to je "nenormalna osoba" ili slučajni incident – smatra Delić. 

Iako je čovjek koji širi islam, napominje da ni u jednom trenutku svoje sugrađane nije pozivao na da odlaze u Siriju i da se bore na strani tzv. Islamske države ili da incidente rade u svojoj državi.  – Strogi sam zagovornik da se to ne radi – kaže Ibrahim.

Ipak, smatra da muslimani trebaju svoju državu, ali ne u ovakvom obliku. – Ako živimo u demokraciji, muslimani bi trebali imati svoju islamsku državu, ali ne ovakvu, temeljenu na ubojstvima nevinih – govori Delić.

Selo Bočinja ne smatra vehabijskom zajednicom. – Ja sam prvenstveno musliman, a onda Bošnjak. Ako je ovo vehabijska zajednica, zašto meni prvi susjed nije Mustafa ili Muhamed, nego Boško? Predsjednik mjesne zajednice također je čovjek koji nije musliman – naglašava Delić

 

[VIDEO] S Ibrahimom Delićem, ekskluzivno u selu Bočinju, razgovarao je Zoltan Kabok.

Posted by HRT Vijesti on 20. studeni 2015

>>Uhićen vođa vehabija Bilal Bosnić i još 15 mudžahedina

>>Više od 300 islamista moglo bi se vratiti u Srbiju, Makedoniju, BiH, Kosovo i C. Goru

Komentara 101

GE
Georgina56
15:56 20.11.2015.

cemu intervju sa ovom osobom? ako je bio u Siriji sigurno tamo nije sadio cvijece, umjesto da je u zatvoru njemu se daje prilika da objasnjava i tumaci svoja gledista.!cime je to zasluzio ?

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
15:51 20.11.2015.

olos vidi mu se u ocima da bi najrade klao nevjernike sto ne daju da siri islam... ali nesmije jer je kukavica da prijevremeno ode navratit do djevica...i ovaj je na slobodi...i daje intervju i bio u siriji...zicu na granicu sa bih ostojicu...

Avatar TAJSAM
TAJSAM
16:07 20.11.2015.

Naravno, pa i dolaze zato da sutra izgrade "svoju" muslimansku zemlju u srcu Europe. Kako drugačije protumačiti taj njegov intervju. Muslimanskih zemalja diljem svijete ima dosta ali po "njegovoj izjavi" vidim da bi on i njegovi htio etnički čistu "muslimansku državu" Koliko je ta želja moguća i gdje voli bih da nam kažu. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije