Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistički sajam

Iako ste skuplji od Turske, Nijemcima ste i dalje zanimljivi

'bih...makarska...05.07.2009...makarska, plaza donja luka, prepuna gostiju, za razliku na radne dane vikendom se tesko pronalazi mjesto na plazi, preovladavaju gosti iz bih i poljske, njemaca i ostali
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
16.03.2010.
u 22:55

Njemačko tržište pokazalo je pozitivan trend u povećanju zanimanja, ali usporedbe s prošlom godinom nisu realne, kaže Stanko Ljubić.

Turistički sajam u Berlinu jedan je od najvećih svjetskih turističkih sajmova, a za našu zemlju jako je važan jer upravo gosti s njemačkoga govornog područja kao svoje odredište za odmor često biraju Hrvatsku. Dubrovački turistički radnici donijeli su iz Berlina nešto bolje vijesti nego što su očekivali, ali to ne znači da treba biti euforičan.

– Svakako je prisutan pozitivan trend kada je riječ o povećanju zanimanja s njemačkoga tržišta u odnosu na prošlu sezonu. Doduše, usporedbe s prošlom sezonom vrlo su nerealne u procjeni ove sezone jer je prošla bila jako loša pa povećanje od 10 posto ne mora značiti mnogo – istaknuo je Stanko Ljubić, predsjednik Udruge dubrovačkih turističkih agencija, koji ističe kako su prilike tu, samo ih treba iskoristiti, odnosno Nijemcima dati realnu ponudu i u cijeni i u uslugama, što se u Hrvatskoj često ne događa.

Stanje u hrvatskom turizmu dobro je prikazao istaknuti turistički radnik iz Makarske, koji se u Berlinu pojavio s kravatom na kojoj Šiljo, lik iz crtića o Mickeyju Mouseu, pili granu na kojoj sjedi. Svemu tomu u prilog ide i izjava iz njemačke podružnice TUI-ja, velikoga svjetskog turističkog touroperatora, koji je naglasio da je opredjeljenje Hrvatske za turizam s najmanje četiri zvjezdice možda malo pogrešan pristup, pogotovo zato što postoje velike razlike u odnosu prema cijeni i ponudi. U TUI-ju su Hrvatsku usporedili s Turskom, gdje puni pansion u hotelu s pet zvjezdica stoji koliko i polupansion s tri zvjezdice u Hrvatskoj. Ipak, bez obzira na sve, Hrvatska je i dalje zanimljiva njemačkim gostima, a slijedi borba za svakoga gosta.

– Što se tiče glavne sezone, zanimanje svakako postoji i mislim da neće biti problema popuniti je, ali predsezona i posezona mogle bi biti nešto lošije – zaključio je Stanko Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
00:56 17.03.2010.

Ne treba ništa smanjivati cijene, Ni najbolji hotel, taman da ima i jednu veliku zvijezdu u Turskoj ne vrijedi kao najobičniji smještaj u Hrvatskoj. Zato što je on u Turskoj. Hrvatska je jedinstvena. Nisu braća Schumaheri kupili kuću u Turskoj zbog hotela s pet zvijezdica i jeftinoće. Kupili su je jer je u Hrvatskoj.Pitao sam turiste, jako bogati bračni par iz Njemačke,koji godinama dolazi u Hrvatsku,što ih najviše privlači, odgovorili su ljepote obale i unutrašnjosti,a prije svega mir i tišina, koju mogu naći samo tu i nigdje više.

Avatar sizif
sizif
08:02 17.03.2010.

Ovakvih kao avinadal je puna Hrvatska. Rekao nam je JEDAN bračni par, rekao je je JEDAN Nijemac, Austrijanac, slušao sam od JEDNOG turista... I onda se u to uklopi i televizija i novine pa i oni pronađu po JEDNOG koji će dati izjavu u superlativima o Hrvatskoj i onda se mi lijepo uljuljkamo u tu našu \"slavu\" i tako dočekamo kraj sezone a onda nas brojke probude!!! Ostvarimo i po broju noćenja i po prihodu tek deseti dio koji ostvaruje tamo nekakva Turska ali iako svjesni kako nam naš ministar turizma i vlada lažu svejedno se samozadovoljavamo i svršavamo od radosti kad nam kažu da je turizam u Turskoj i svim drugim zemljama podbacio pet-šest procenata a kod nas povećanje broja turista bar duplo... A to što je džep prazan i što mi to povećanje ni u kom segmentu nismo osjetili...? Ma tko ga je#be, glavno da smo bolji od Turske... I da je naše more najčišće, najljepše, naj... naj... To sam čuo od jednog para turista i od bar stotinjak tisuća Hrvata koji još ni hrvatsko more nisu vidjeli a o drugim yemljama da i ne govorim... MI HRVATI!!!

OB
-obrisani-
15:24 18.03.2010.

nama su Germani najbolji gosti, iako ih yugo-komunjyisti vide ka Okupatore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije