Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUG ODAVNO VRATILA

Prije više od 20 godina ostala je dužna 50 kuna, još uvijek je blokirana: Ne dam se lihvariti pod cijenu života!

HRT
02.06.2021.
u 10:00

Spremna sam na nagodbu. Spremna sam platiti ono što mi je izračunala financijska vještakinja samo da se riješim lihvarenja, kaže Vesna

Zbog posuđenih 1500 kuna još davne 1998. godine, Vesna Milkić blokirana je već godinama. Iako je svoj dug poslovnici Štedionice u Zelini otplatila i u međuvremenu ih tužila, sud taj slučaj nije riješio ni do danas, vratio je slučaj na početak. 

- U siječnju 1998. godine u Zelini se otvorila nekakva poslovnica Štedionice iz Zagreba u kojoj su davali novac samo s osobnom iskaznicom, samo s potpisom ugovora. S obzirom na to da sam ja tada imala problema na radnom mjestu, plaća mi se nije redovno isplaćivala, a imala sam troje djece na školovanju u Zagrebu, posudila sam 1500 kuna sa šest posto kamata mjesečno. Do siječnja 1999. otplatila sam 1450 kuna, znači gotovo cijeli iznos dugovanja – počela je svoju priču za HRT Vesna. 

Godinu dana kasnije, 2000. godine, kontaktirali su je iz poslovnice tvrdeći da nije podmirila cjelokupno dugovanje, nedostajalo je još 50 kuna. Vesna je otišla u poslovnicu, razgovarala sa zaposlenikom i uz predočenje svih uplatnica uplatila još 100 kuna umjesto 40-ak, koliko je bila dužna. Nekoliko mjeseci nakon toga dolazi joj nova opomena, na što je ona faksirala sve uplatnice te su joj rekli da je došlo do zabune te da će joj se javiti kad proknjiže uplate. 

Godinu dana kasnije Vesni stiže i obavijest Općinskog suda u Zelini – rješenje o ovrsi na plaću, gdje joj dva puta s računa skidaju 590 kuna, a jednom 350 kuna. 

Nekoliko godina Vesna Milkić bila je mirna, a nakon što je 2006. godine dobila otkaz, sud joj javlja da je pokrenuta ovrha na cjelokupnoj njezinoj imovini, koja je tada bila vrijedna dva milijuna kuna. Glavnica za koju su je teretili iznosila je samo 6480 kuna. 

Kako i dalje njene uplate nisu bile proknjižene u knjigovodstvu Štedionice, Vesna cijeli slučaj prijavljuje DORH-u.

– U odgovoru striktno stoji da se radi o lihvarskoj kamati, što predstavlja kazneno djelo. Prema čl. Kaznenog zakona ovrha se ne može provoditi na temelju takvog ugovora i oni su mi savjetovali da dignem tužbu za ništetnost ugovora. To sam i napravila 2009. i sutkinja presuđuje u moju korist, odnosno donosi odluku da je ugovor djelomično ništetan što se tiče kamate, jer je takva kamata nesumnjivo lihvarska. I to potvrđuje i Županijski sud u Zagrebu – priča Vesna. 

Unatoč presudi, Vesni je i dalje stajala ovrha na nekretninama. Angažirala je i vještaka koji je izračunao da joj dug uime onih 50 kuna iznosi 982 kune, a sutkinja određuje da štedionica dostavi točan obračun potraživanja. Štedionica ne posustaje – ne priznaje ni lihvarske kamate ni ništetnost ugovora, a Vesna ulaže žalbu. 

– Poslala sam uz pomoć odvjetnika zahtjev za zaštitu suđenja u razumnom roku, tad je sve trajalo već 17 godina. I tu predsjednica suda sutkinji koja radi na predmetu daje u zadatak da presudu donese u roku od 9 mjeseci. Nekoliko dana prije isteka tog roka sutkinja više nije mogla izbjegavati – donosi odluku da se ovršni postupak obustavlja i ukidaju se sve provedene ovršne radnje iz razloga što Štedionica uporno ne želi dostaviti točan obračun potraživanja – kaže Vesna.

Iako proces traje već godinama, Vesni je prije nekoliko dana stigla presuda da se postupak ponavlja jer nema dokaza da je podmirila dugovanje unatoč priloženim uplatnicama koje Štedionica nije proknjižila. 

– Spremna sam na nagodbu. Spremna sam platiti ono što mi je izračunala financijska vještakinja samo da se riješim lihvarenja. To sam spremna dati, ali lihvariti se ne dam po cijenu života. Ja sam spremna do Strasbourga ići s ovim predmetom pa neka se vidi kako radi pravosuđe u Hrvatskoj – ogorčena je Vesna.

 

VIDEO 'COVID potvrde': Provjerite kako ih možete dobiti

Ključne riječi

Komentara 37

BF
bf23
10:15 02.06.2021.

Gospođi predlažem podići tužbu na europskom sudu za ljudska prava. Pa neka porezni obveznici dodatno plaćaju ionako skupi,neučinkoviti i korumpirani pravosudni sustav

DU
Deleted user
11:33 02.06.2021.

Porezna uprava godišnje oprašta oko 1.5 milijardi kuna duga i čak ne želi otkriti kome (zna se😏) iako se zapravo radi o NAŠEM novcu. Podržavam svakoga tko se bori protiv lopovske politike koju vodi organizacija osuđena za kriminal

ST
stefj
12:23 02.06.2021.

Eto, to je problem Hrvatske, ovakvi i slični slučajevi, to je problem pravosuđa i tu gospođa nema zaštitu države i pravnog sustava... Možda još malo problema sa strane poduzetnika - imam udio u tvrtci za koju smo predali zahtjev za ubrzano zatvaranje pred dvije godine. Nema duga, nema zaposlenih, no ne žele ju zatvoriti. Ne znam zašto, radi HGK?... S druge strane u drugoj tvrtci imamo otvorenu i dobivenu tužbu za dug od 100.000 Kn, rješenje o zapljeni itd, i onda država preko noći zatvori tu tuženu tvrtku, te time rješenje napravi ništavnim, kao i vezan spor protiv odgovorne osobe i vlasnika te tvrtke. A vlasnik bi se mogao teretiti bar do visine uplaćenog pologa, onog od 20.000 Kn... Isto tako, mislim da nemali broj građana ima problema s računima i plaćanjima prema raznim telefonskim i televizijskim operaterima, račune šalju u stilu APP, a žalbe ko da završavaju u okruglom registratoru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije