Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I župnik Jasenović bi trebao sve pošpotati na nedjeljnoj misi!

Krade se s obiteljskih kuća, vikendica, sa škola, iz dvorišta poduzeća, kumrovečke partijske škole, mrtvačnica, kradu se čak i lijevani spomenici s groblja.
27. svibnja 2010. u 15:45 0 komentara 24 prikaza
'                '
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U nepunih pet mjeseci ove godine u Zagorju je već zabilježeno više od 40 krađa sekundarnih sirovina. Najčešća meta lopova je najskupocjeniji bakar, čija je cijena kod kupaca otpadnih sirovina i do 30-ak kuna po kilogramu.

Kradu se čak i spomenici

Krade se s obiteljskih kuća, vikendica, sa škola, iz dvorišta poduzeća, kumrovečke partijske škole, mrtvačnica, kradu se čak i lijevani spomenici s groblja. Prije nekoliko godina s klanječkog groblja čak je ukraden i brončani Augustinčićev kip vrijedan stotinjak tisuća kuna, koji je, nažalost, sa svojih stotinjak kilograma na otpadu dosegao cijenu od svega tisuću-dvije kuna.

U posljednje vrijeme na meti provalnika su i crkve. Nakon što je prije desetak dana pokradena župna crkva Sveta tri kralja u Velikoj Erpenji, ovih dana "očerupana" je i kapela sv. Josipa Radnika u Lučelnici pokraj Klanjca. S kapelice je skinuto pet odvodnih bakrenih žljebova ukupne dužine 20-ak metara. Franjo Jasenović, klanječki župnik, pod čiju nadležnost spada kapelica, rekao je da ne želi pričati o krađi, napose ne s novinarima, no znatno razgovorljivije bile su 49-godišnja Ana Harapin i njezina 27-godišnja kći Ljiljana, koje čiste unutrašnjost i okoliš crkve.

– Sramota je da se krade, a još je veća sramota da se krade s crkve. Na ovoj kapelici su žljebovi pokradeni i prije tri godine, no tada je bivši pater Franjo Tomašević na nedjeljnoj misi sve koji su došli "špotao", pa su u ponedjeljak žljebovi vraćeni pored kapele. Možda bi i sadašnji župnik Jasenović trebao u nedjelju napraviti isto. Kad smo pored žljebova čistili metlama, vidjeli smo da se oni klimaju. Vjerojatno su već prije lopovi "sve odšarafili" kako bi ih samo došli kamionom pokupiti. Upozoravali smo župnika Jasenovića na to, no on nam je samo rekao "niš se ne brinite, sve bu v redu" – rekle su Ana i Ljiljana.

Ogorčeni mještani

Zbog krađe ogorčen je i 66-godišnji Ivan Harapin. – To bi sve trebalo uloviti i pozatvarati. Sve to uvijek delaju isti ljudi. Napijaju se, drogiraju, policija ih vlovi, sud ih ispita i onda pusti. I, kak nemaju penez da si kupiju alkohol i drogu, oni se nafiksaju, napijeju i opet ideju krasti – rekao nam je Harapin.

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.