Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKURENTNOST

I za straćaru bez prozora nužan energetski certifikat

straćara
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
16.10.2015.
u 00:31

Nepredvidivost propisa i pravna zaštita najslabije su karike poslovne klime koje plaše ulagače u Hrvatsku i tjeraju ih na pojačani oprez

Hrvatska je na ljestvici konkurentnosti Doing Business na 65. mjestu, ali iako je zabilježen napredak, poslodavci i dalje nailaze na niz nelogičnih rješenja koja se mogu objasniti jedino nemarom zakonodavca. Stvara se dojam da birokrati donose zakone zaboravljajući što znači provedba u praksi, koliko to zapravo košta i jesu li rješenja praktična.

Skladište on-line shopa

Tako je energetski certifikat nužan i za kuće bez prozora ili krova, što samo povećava troškove za prodavatelja ionako neatraktivne nekretnine. U nizu rješenja je i ono po kojem je zakonski uvjetovano imati fizičko skladište da bi se otvorio web-shop. Prošle godine doneseno je 45 zakona koji se tiču poslovanja, ali samo je osam njih prošlo postupak procjene učinka.

– Mi pitanje poslovne klime još nismo ni dotaknuli, a to je nužno za stabilan rast. Najveći problemi su, čemu je i dokaz pad stranih ulaganja 45 posto, nepredvidivost i loša pravna zaštita. Pod nepredvidivost mogu ubrojiti razne odluke, od rješenja za konverziju kredita iz švicarskog franka do odustajanja od monetizacije autocesta i projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu i na kopnu – poruka je Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca. Njihova članica Dubravka Lekić iz doma za rehabilitaciju Dom Lekić neugodno se iznenadila kada joj je lokalna jedinica po jednoj tarifi naplatila komunalnu naknadu za zatvoreni bazen, za cijelu trećinu više nego za otvoreni bazen.

– Svima su puna usta zdravstvenog turizma i kako moramo ići u tom smjeru, a on je nemoguć bez grijanih bazena. Uložili smo u vodeni park Zverčica i nemalo smo se iznenadili kada smo otkrili da se naknada za zatvoreni bazen računa po kubičnim metrima, a za otvorene bazene po kvadratnim metrima. Pa i kuće imaju krovove, ali se komunalna naknada razrezuje po kvadratima – pita se gospođa Lekić, kojoj se trošak za zatvoreni bazen povećao 33 posto u odnosu na plan.

Okrugli stol HUP-ovih 16

HUP-ov Petar Lovrić, koji vodi udrugu malih i srednjih poduzetnika, kaže da takvih primjera ima svakodnevno, pa čak i u svom poslovanju, te zaključuje da je država toliko normirala poslovanje da se danom otvaranja tvrtke poduzetnik pretvara u državnog službenika i pisara.

Drugi okrugli stol iz serije „HUP-ovih 16” ugostit će Josipa Budimira, predstavnika Domoljubne koalicije, i ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji će uz pomoć ekonomskog analitičara Velimira Šonje odgovoriti kako poslovati u Hrvatskoj. Rasprava će biti podijeljena na četiri poglavlja: rješavanje administrativnih prepreka i nestabilnosti zakonskih okvira; pravna nesigurnost i sporost pravosuđa; porezne politike i transparentnosti parafiskalnih nameta i odnos prema ulagačima i poduzetnička klima.

>> Hrvatska stagnira na 77. mjestu, preskočili nas Bugari i Rumunji

>> Grčić: U idućem mandatu udvostručit ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj

Komentara 11

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:06 16.10.2015.

ova "novinarka" Marina Šunjerga je sramota za svoju profesiju. piše takve besmislice da je to strašno. 1. certifikat mora imati kuća samo ako je završena i pogodna za normalno stanovanje - ruševine ga ne trebaju imati. 2. porezni broj je identifikator firme i naravno da mora biti na računu. ne znam što je toj "novianrki" tu čudno??? ako neka firma izda račun bez tog broja, naravno da takav račun neće biti priznat. može li dotična "novinarka" u banci dobiti novce bez osobne iskaznice? 3. liječnički pregled za vozača i za neko zanimanje nemaju baš ništa zajedničko i ne znam što je ovoj "novinarki" čudno što se liječnički od vozačkog ne priznaje za svako zapošljavanje? 4. kupce iz trgovine ne treba "tjerati" nakon radnog vremena, nego ih 10 minuta prije kraja radnog vremena upozoriti da završe kupnju. sve u svemu - STRAVA od "novinarstva"... možda bi bilo bolje da se Marina Šunjerga na nekoliko godina primi izvještavnja sa tržnice - manje je zahtijevno...

Avatar deziderij
deziderij
06:52 16.10.2015.

Ne slažem se s ovom konstantacijom "nepredvidivost propisa i pravna zaštita" je obična floskula. Da kod nas ništa nije nepredvidivo onda ovo sigurno jest. Svaki novi propis i "nova" pravna zaštita je posve predvidiva. U startu znamo da je sačinjena tako da uzmu lovu ( čitaj opljačkaju nas po zakonu ) a o pravnoj zaštiti znamo da je nema ili, u najboljem slučaju, ima je tek u tragovima pa onda potencijalni ulagači ( teško ih je i svijećom naći ) bježe od nas ko đava od tamjana. Ali, nema problema, mi imamo stalne i dežurne političare koji non-stop trube kako smo mi pravna država i da imamo "institucije koje svoj posao rade". Blago nama s ovakvima.

TH
than
01:36 16.10.2015.

Meni najbolje sto taj en. certifikat vrijedi stvarno kratko vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije