Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećanje noćenja

I uz minus Španjolske, EU turizam raste

Turizam
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
24.01.2019.
u 15:43

U Hrvatskoj je broj noćenja domaćih gostiju rastao više od stranih.

Španjolska, Francuska, Italija i Njemačka i u prošloj su godini zadržale poziciju turističkih velesila. Od ukupno 3,1 milijarde turističkih noćenja ostvarenih prema Eurostatu tijekom 2018. u Europskoj uniji te su zemlje uknjižile 467, 444, 429 i 419 milijuna noćenja.

Prva Španjolska upisala je, pritom, blagi minus od 0,9 posto, dok je sezona za francuski turizam završena s plusom od 2,4 posto, u Italiji su brojke bolje 1,9 posto, a u Njemačkoj čak 4,3 posto. Ukupno gledano, pak, godina je za EU turizam bila 2,2 posto bolja od prethodne, a najveći skok prema prethodnoj godini ostvarile su Letonija i Litva s 8,3 i 7,7 posto više noćenja nego 2017.

Usporedbe radi, u Hrvatskoj je lani noćenja bilo nepunih četiri posto više nego u godini prije, s tim da je broj noćenja domaćih gostiju rastao više od stranih, pa našu zemlju europski statističari po tome svrstavaju u top tri, uz Cipar i Maltu. Hrvatska je apostrofirana i kao jedna od tri zemlje s ponajmanje domaćih noćenja u ukupnom turističkom rezultatu.

Na prvorangiranoj Malti domaća noćenja čine samo četiri posto ukupnih turističkih rezultata, na Cipru pet, a kod nas – sedam posto.     

Provjera u zračnoj luci Charles de Gaulle

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije