Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

OTKRIVAMO Hrvatska ima tutore za novac iz fondova EU

Corine Creţu: Prevrnut ću svaki kamen da bih u 8 zemalja ubrzala ulaganja, rekla je povjerenica najavljujući u siječnju rad task forcea
26. svibnja 2015. u 14:15 62 komentara 11851 prikaza
Corina Cretu,Branko Grčić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zaostajete, neučinkoviti ste i trebate pomoć, procijenila je europska povjerenica za regionalnu politiku Corine Creţu, koja je odmah nakon stupanja na tu dužnost potkraj lanjske godine osnovala radnu skupinu, tzv. implementation task force, za zemlje koje su nakon povlačenja sredstava EU za velike nacionalne projekte u alokacijskom razdoblju od 2007. do 2013. ostale ispod europskog prosjeka.

– Prevrnut ću svaki kamen i istražiti svaku mogućnost kako bih ubrzala investicije u tih osam zemalja – rekla je povjerenica Corina Cretu u siječnju, najavljujući početak rada posebne radne grupe.

Hrvatska najgora

Hrvatska je, što je prešućeno našoj javnosti, ocijenjena najgorom te joj je u skupini zemalja u kojoj su još Bugarska, Češka, Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, nametnuta pomoć u jačanju administrativnih i izgradnji institucionalnih kapaciteta kako bismo povećali apsorpciju sredstava te riješili zaostatke vezane uz provedbu, poglavito velikih infrastrukturnih projekata u području prometa i zaštite okoliša. Činjenica je, naime, da mi tek od polovice 2013. koristimo kohezijske fondove, no i iskoristivost strukturnih fondova debelo je ispod prosjeka EU od 60%. Iako se Vlada hvalila nizom velikih i spremnih projekata, lanjska joj je godina prošla u „programiranju". Ove je godine pak dosad objavljen samo jedan natječaj za kohezijsku politiku za male i srednje poduzetnike, dok je ukupna alokacija za razdoblje od 2014. do 2020. čak 10,6 milijardi eura – više od milijarde eura godišnje – i to samo iz proračuna EU.

– Činjenica je da smo se dosad mučili i sa 150 milijuna eura godišnje, a sada nam se nudi i osam puta više – 1,13 milijardi eura. Ne budemo li proaktivni, ni tzv. task force nas neće spasiti – kaže Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, koji radnu skupinu EK u Hrvatskoj percepira kao upozorenje i želju da se pomogne slabijima. Ne računajući „svježe", kohezijske fondove, i strukturni, iz kojih smo iskoristili samo 45% sredstava, jako nam loše idu, tvrdi Savić, pa otud vjerojatno i Vladino prešućivanje radne skupine EK. Sve je izglednije da milijune eura rezervirane za nas nećemo moći iskoristiti. Slovačka je, primjerice, više od 90% novca, ali i puno drugih zemalja, usmjerila u javne investicije, što je u godinama krize jedan od rijetih izvora sredstava, i krajnje je vrijeme da se i mi probudimo.

– Ima mehanizama, može se, ali treba imati organiziran sustav i država mora znati što želi, a mi svaštarimo. Priča se o novcu i razvoju, a netko mora snositi odgovornost ako nam propadne milijarda eura godišnje – smatra Savić.

– U proračunu više nema novca za kapitalne investicije pa se javni sektor mora okrenuti fondovima i zbog javnog duga i deficita, poglavito ako se zna da projekti koji se financiraju iz fondova EU ne ulaze u parametre zaduženosti, a znatno mogu pomoći u generiranju gospodarskog rasta i stvaranju novih radnih mjesta. To znači da nam trebaju veliki projekti, a oni realno nisu pripremljeni na vrijeme – kaže i Ivana Matković Mikulić, voditeljica EU deska Hypo Alpe Adria banke.

Ne samo da je problem administracija u resornom ministarstvu iz kojeg puno djelatnika, čim stekne određena znanja i iskustva u pripremi fondova EU, odlazi u privatni sektor. Na lokalnoj razini, gdje nema ni kapaciteta ni novca, sve je još puno strašnije. Očekuje se stoga da će radna grupa, osim na unapređivanju projekata i kapaciteta, s nama puno raditi i na javnoj nabavi, koja "šteka", posebice za velike projekte s velikim iznosima, jer u EK puno vode računa o transparentnosti podataka, korupciji...

Zamijenjeni projekti

Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka i predsjednica Odbora za fondove EU, drži da je osnivanjem task forcea Hrvatskoj poslana politička poruka jer je trenutačno najgora u EU. No on se može iskoristiti i da bi se ubrzale procedure i brže odobravali projekti.

Upravo zbog task forcea Vlada je uspjela projekt Dugo Selo - Križevci vrijedan 198 milijuna eura, koji nije spreman, zamijeniti s tri projekta – mostom Trogir - Čiovo (32 milijuna eura), dijelom splitske obilaznice (37,2 milijuna eura) te obilaznicom Vodice (8,8 milijuna eura), što su nam potvrdili u Europskoj komisiji.

Sastanci task forcea održavaju se svaka dva-tri mjeseca kako bi se ubrzala apsorpcija novca iz fondova EU, potvrdili su u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Tvrde da novac iz alokacije 2007. do 2013. neće biti izgubljen iako je projekt Dugo Selo - Križevci prolongiran.

– Alternativa tom projektu može biti i prva faza zračne luke Dubrovnik. Podijelili smo projekt u dvije faze. Još se definira granica među fazama, ali mislimo da ćemo njime ozbiljno nadoknaditi izgubljeno – rekao je zamjenik ministra Jakša Puljiz.

>>Hrvatska mora istovremeno raditi promjene na tri kolosijeka

>>Vrdoljak o tvrdnjama njemačkog lista da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij: Ne vjerujte Bildu

biciklijada | Autor : VL Foto: VL

Rugali smo se Bugarskoj i Rumunjskoj, a bolje su od nas

Ivana Matković Mikulić: Moramo spriječiti vraćanje novca EU

Jako je bitno jačati kapacitete na nacionalnoj i lokalnoj razini te pripremiti što više javnih projekata. Mora se izbjeći prijetnja "de-commitmenta", odnosno povrata neiskorištenih alociranih bespovratnih sredstava u proračun Europske unije – kaže Ivana Matković Mikulić, voditeljica EU deska Hypo Alpe Adria banke.

Zvonimir Savić: Naravno da su prešutjeli pljusku

Ako ste zadnji, Vlada vam to neće reći jer mora imati tisuću razloga kojima će to objasniti. Zamislite task force koji vam je došao reći što ćete raditi jer ste najlošiji đak u razredu. To je kao da vam opale pljusku – kaže Zvonimir Savić iz HGK i dodaje da su Mađarska i Slovenija značajno poboljšale poziciju, a Bugarska i Rumunjska, kojima smo se rugali, ispred nas su.

Ivana Maletić: Izgubit ćemo 300 milijuna eura

Ivana Maletić (HDZ) tvrdi da su ugovoreni projekti vrijedni 450 milijuna eura, što znači da 900 milijuna eura alociranih za 2014. većinom nije iskorišteno. – Izgubit ćemo velik novac, ali to će biti vidljivo i potvrđeno tek 2016. i 2017. – zaključila je Maletić, koja je izračunala da ćemo zbog nedostatka projekata izgubiti oko 300 milijuna eura.

Ministarstvo fondova EU: Sve će zemlje teško iskorištavati novac

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU nadaju se da će nadoknaditi 100 milijuna eura pa bi bio izgubljen tek manji dio novca. Što se tiče alokacije za 2014., kažu da imaju solidnu zalihu projekata, a i da će zbog načina odobravanja sve zemlje EU imati problema kako iskoristiti 900 milijuna eura do kraja 2017.

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Hrconi:

  Djeca u vrticu bi bolje vodila drzavu od ove nesposobne vlade!

 • drugPlenky:

  Ovoj Vladi ni dragi Bog više ne može pomoći

 • koliba:

  Zalosno je da hrvatski puk ne prepoznaje projugoskavenske hrvatske veleizdajnike involvirane u ministarsku piramidu.TO ONI NAMJERNO RADE da uniste totalno Hrvatsku!