Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna imena

I suradnik Gestapa na spomeniku žrtava fašističkog terora

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
19.08.2010.
u 15:50

Spomenik je na jednom skupu mještanima obećala obnoviti županica Marina Lovrić Merzel. Pola je platila Općina, a pola Županija, kaže načelnik Ivo Blažanović

U subotu će biti svečano otkriven obnovljeni spomenik žrtvama fašističkog terora iz sela Gornja Velešnja kod Donjih Kukuruzara. Na spomeniku, koji je srušen 1998. godine, a obnovljen sredstvima Općine Donji Kukuruzari i Sisačko-moslavačke županije, nalaze se imena osam palih partizanskih boraca, te 59 drugih žrtava fašističkog terora.

Problem je u tome što je još 80-ih godina prošlog stoljeća pukovnik tadašnje JNA Blagoje Španović iz G. Velešnje ukazao na to da je na tom popisu 11 imena osoba koje nisu bili žrtve fašističkog terora.

U svome rukopisu o povijesti svog rodnog sela u NOB-u, pukovnik Španović na prvo mjesto onih koji ne bi smjeli biti na tom spomeniku imenuje Neževića Lj. Gojka. Za njega tvrdi da je dezertirao iz partizana i stupio u četnike, dok je kasnije služio u Gestapu, te su ga 1945. godine strijeljali partizani kod Ilirske Bistrice. Spominje i četvoricu mještana koji su otišli u domobrane, te su ih, nakon što su ih zarobili i pustili partizani, odveli ustaše, te im se gubi trag, zatim dvojicu koji su stradali od eksplozije mine prilikom krađe hrane iz skladišta, i Milovana Rajšića, koji je bio u četnicima, te kasnije bio žandarmerijski narednik u kvislinškoj Nedićevoj Srbiji, itd. Ta imena nalazila su se na spomeniku od njegova postavljanja, pa sve do rušenja 1998. godine. U SFRJ nisu slušali Španovićeve apele da se uklone nezaslužna imena od zaslužnih, jer su selo vodili čak i potomci tih spornih žrtava, a isti se nalaze i na obnovljenom spomeniku.

– Spomenik je srušen 1998. godine usred bijela dana, a na jednom je skupu županica Marina Lovrić Merzel obećala mještanima da će on biti obnovljen. To je i provedeno, pogotovo nakon uredbe Vlade o obnovi takvih spomenika. Pola sredstava od potrebnih 25.000 kuna dala je Općina Donji Kukuruzari, pola Županija, a u povratku spomenika glavnu riječ imao je Mjesni odbor Gornja Velešnja. Jedan od članova bio je i spomenuo da se sa spomenika mogu ukloniti neka imena, no takav dogovor na kraju nisu mogli postići. Ja nisam taj koji će odlučivati o povijesti, pogotovo što su imena tih prebjega bila tamo i za vrijeme komunističke Jugoslavije – rekao nam je načelnik općine Donji Kukuruzari Ivo Blažanović (SDP).

Komentara 13

KA
Karla
17:05 19.08.2010.

Nadam se da ni taj spomenik neće dugo...

OB
-obrisani-
18:18 19.08.2010.

nalaze se imena osam palih partizanskih boraca, te 59 drugih žrtava fašističkog terora. ------------------------------------ \"Velika\" neka lista. Kad će prebrojavati one stotine tisuća po grobnicama u Sloveniji i hrvatskoj ?

US
U srcu
16:34 19.08.2010.

kako bog kazni djecu komunjara, da se rode kao lažni antifašisti pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije