Naslovnica Vijesti Hrvatska

I rujan će biti jako topao

Kišovitije vrijeme koje će prekinuti sušu stiže u listopadu. To će olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su pretrpjeli velike štete
18. kolovoza 2017. u 06:30 7 komentara 13919 prikaza
vrućine
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vrlo toplo i vruće vrijeme imat ćemo još danas i sutra, još toplije nego jučer; temperatura zraka i sparina kulminirat će pa će se u nekim mjestima mjeriti od 34 do 36 Celzijevih stupnjeva.

Građani se vodom osvježavaju zbog velikih vrućina Prognoza za jesen Rujan će još biti topao i suh, a onda nas čekaju velike promjene

A onda će uslijediti nagla i burna promjena! Uz olujno nevrijeme, pljuskove i grmljavinu, mjestimice i tuču, konačno bi se trebao prekinuti nesnosan slijed ovoljetnih toplinskih valova. Pogoršanje će početi u subotu poslijepodne u zapadnim i sjevernim dijelovima zemlje. Temperatura će do kraja vikenda pasti i za deset stupnjeva, koliko će iznositi razlika između hladnijega nedjeljnog poslijepodneva u odnosu na toplije subotnje, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Na Jadranu se očekuje isprva jako jugo, koje će potom prijeći u jaku i olujnu buru, i to već potkraj subote na sjevernom dijelu, a u nedjelju i u ostalim dijelovima Jadrana. Sljedeći tjedan temperature zraka bit će umjerenije, kako je i to i primjereno kraju kolovoza.

vrućine
1 / 27
Britanci oduševljeni: 'Hrvati, zašto skrivate ove otoke?!'

Accuweather, američka privatna meteorološka kompanija koja je početkom svibnja dobro predvidjela ovoljetne vremenske prilike i toplinske valove u južnoj Europi koji su zahvatili i nas i kojima i danas svjedočimo, objavila je jučer sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Ta se prognoza odnosi na rujan, listopad i studeni, a Crometeo je prenio najvažnije naglaske prognoze meteorologa Erica Leistera.

Najvažniji dio te prognoze koji se tiče naših krajeva je prekid suše u listopadu i studenom. Za rujan predviđaju i dalje iznadprosječne temperature i malo kiše, što znači da bi se suša nastavila i u ranu jesen. Kišovitije vrijeme koje će sušu napokon prekinuti stiže u listopadu i studenom. To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli velike štete prvo od kasnoga proljetnog mraza, a potom i od ljetnih toplinskih valova i tuča.

Jug Italije, Grčku, Španjolsku i Portugal, međutim, očekuje nastavak toplog vremena i suše pa ostaje povećana opasnost od šumskih požara u krajevima u kojima su harali ovog ljeta. Zapadne i središnje krajeve Europe nakon kišovitog ljeta čeka razdoblje stabilnijeg vremena.

3 najtoplije godine u povijesti Globalno zatopljenje kroz povijest, pogledajte kako se zagrijava Hrvatska vrućina Znanstvenici upozoravaju Ekstremne vrućine mogle bi u Europi ubiti više od 150.000 ljudi godišnje do 2100.! vrućine Jesmo li već doživjeli ovakve vrućine? Meteorolozi: 
S ovim slijedom paklenih dana nije se igrati
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu