Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da ne povjeruješ

I ribe imaju dijalekte! I to im umanjuje šanse za flertanje!

ribe
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
05.10.2016.
u 09:34

Ako se mužjak i ženka bakalara međusobno ne razumiju, u pitanje dolazi i njihovo razmnožavanje

Britanski znanstvenici pokušavaju otkriti kako će mužjak bakalara pokušati razumjeti svoju potencijalnu partnericu koja komunicira drugim dijalektom. Zbog klimatskih promjena temperatura mora raste i bakalar migrira prema sjeveru. Tako različite vrste ove ribe dolaze u kontakt, a problem je što ne komuniciraju istim dijalektom.

Naime, stručnjaci vjeruju da ova riba, koje zvukove stvara pomoću mjehurića kako bi privukla partnera, ima različite dijalekte. Ako se one međusobno ne razumiju, u pitanje dolazi i njihovo razmnožavanje. Također postoji opasnost od zagađenja koje za sobom ostavljaju brodovi, a koje također može ostaviti loš utjecaj na parenje.

Različiti zvukovi

Profesor Steve Simpson, sa Sveučilišta Exeter u Cornwallu, koji vodi istraživanje, izjavio je da ima niz različitih načina glasanja bakalara, s mogućnošću promjene obrazaca njihovih zvukova, kao i različite frekvencije toga glasanja.

Bakalar inače ima tradicionalni način mriješćenja i prilično je izoliran u reprodukciji. To je proces u kojem mužjaci proizvode zvuk kako bi stimulirali ženke bakalara, piše Guardian.

> > Ribari šokirani: Golema riba zgrabila morskog psa s udice

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kodamesepita
10:25 05.10.2016.

to mogu samo britanci istraživati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije