Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donosimo sadržaj američkih tajnih depeša. Puštanje Bušića tražio i Račan

Američke depeše razotkrile su i da su rujnu 1999. oporbeni čelnici Račan, Budiša, Gotovac, Jakovčić i Tomčić zbog Bušića pisali tadašnjoj američkoj državnoj tajnici
28. kolovoza 2017. u 15:00 85 komentara 9387 prikaza
Zvonko Bušić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Od prvog kontakta Gojka Šuška s američkim diplomatima u kolovozu 1990. do molbe oporbenih čelnika 1999. hrvatski su se političari 1990-ih konstantno zalagali za puštanje Zvonka Bušića iz američkog zatvora, otkrivaju nedavno deklasificirane američke diplomatske bilješke.

Promocija knjige Zvonko Bušić Promovirana knjiga Zvonko Bušić - Pjesnik života koji je dva puta rekao: 'Ne mogu više!'

Godišnjica smrti

Zvonko Bušić bio je hrvatski politički emigrant. U SAD-u je 1977. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva koji je usmrtio newyorškog policajaca. Pomilovan je u srpnju 2008., nakon čega se vratio u Hrvatsku. Prije četiri godine, 1. rujna, Bušić se ubio u svom domu u Rovanjskoj, a iza sebe je ostavio dva oproštajna pisma u kojima je, među ostalim, napisao da više “nije mogao živjeti u Platonovoj pećini”. 

Zvonko Bušić
1 / 10
Zvonko Bušić

Otprije je poznato da je predsjednik Franjo Tuđman u više navrata od američkih dužnosnika i diplomata tražio pomoć u puštanju Bušića iz zatvora. Tuđman je to osobno molio i predsjednika Billa Clintona u vrijeme i nakon potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kada su odnosi Hrvatske i SAD bili na vrhuncu. No ove američke depeše prvi put otkrivaju hrvatskoj javnosti neke detalje. Tako bilješka iz srpnja 1995. citira tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića koji kaže da je “transferiranje” Bušića iz američkog zatvora u Hrvatsku “psihološki iznimno važno za Hrvatsku” i za Tuđmana osobno.

– Važnije je i od kredita od 25 milijuna dolara – citira bilješka Granićeve riječi. 

U svibnju 1995. Ministarstvo pravosuđa predalo je Amerikancima i formalni zahtjev za Bušićev transfer, no depeše otkrivaju da to nije bio prvi formalni zahtjev za pomoć po tom pitanju. Prvo pismo hrvatskih vlasti upućeno je već u siječnju 1991. iz Ministarstva iseljeništva, na čijem je čelu bio Gojko Šušak. On je problem Bušića spomenuo već kolovozu 1990., kada je kao ministar prvi put kontaktirao s američkim veleposlanstvom. “Želio je da američke vlasti budu svjesne toga da bi hrvatska Vlada dopustila Bušiću da živi ovdje u slučaju da bude pomilovan”, piše u depeši iz kolovoza 1990. U pismu iz siječnja 1991., prvom formalnom zahtjevu Hrvatske koji se tiče Bušića, Šušak moli Amerikance za pomoć u puštanju ukupno osmero Hrvata koji su tada služili zatvorske kazne zbog djela koja su, kako tumači Šušak, “počinili iz domoljublja” kao “žrtve jugoslavenske tajne službe (UDBA)”, stoji u depeši. 

U svim apelima hrvatskih vlasti pod predsjednikom Tuđmanom naglašava se da je i sudac John R. Bartels, koji je sudio Bušiću i njegovim suradnicima, više puta izjavio da ga ne smatra teroristom. Navodi se i da je Bušić trebao biti pomilovan nakon što odsluži 10 godina zatvora. No pred kraj Tuđmanove vladavine odnosi sa SAD-om ozbiljno su narušeni i, ako je ranije i bilo, više nema nikakve šanse da Amerikanci pomognu po pitanju Bušića, otkrivaju depeše.

Preporuka veleposlanika

Tada apel za puštanje Bušića stiže od oporbenih lidera koji na nadolazećim izborima pokušavaju svrgnuti Tuđmanovu vlast: petero lidera tadašnje “šestorke” (svi osim Radimira Čačića; dakle Ivica Račan, Dražen Budiša, Zlatko Tomčić, Vlado Gotovac i Ivan Jakovčić) šalju 22. rujna 1999. zajedničko pismo američkoj državnoj tajnici Madeleine Albright.

Pozivajući se na tada recentne primjere u kojima su iz američkih zatvora u svoje domovine transferirani državljani Portorika i Italije osuđeni za terorizam, oporbeni lideri traže da se i Bušiću dopusti da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj, posebno zato što je “od početka izražavao duboko žaljenje za nenamjerno izazivanje štete drugima i jer uživa snažnu podršku svog suca Johna Bartelsa (…) koji smatra da je postupanje odbora za pomilovanja dosad bilo nepotrebno grubo i okrutno”. 

Budiša, Račan i ostali mole Albright da se Bušićev transfer organizira “prije nadolazećih parlamentarnih izbora”.  No depeša poslana u listopadu 1999. iz američkog veleposlanstva u Zagrebu otkriva kako je tadašnji veleposlanik William Montgomery preporučio svojim šefovima u State Departmentu da to pismo jednostavno – ignoriraju.

“Oporbeni čelnici očigledno bi iskoristili reakciju američke vlade na svoje pismo kao uspjeh u predizbornoj kampanji i kao protutežu za svoju kritičnost prema Vladi zbog izostanka suradnje s tribunalom u Haagu. Veleposlanstvo preporučuje da se trenutačno ništa ne poduzima po pitanju Bušića. Ne vjerujemo da se Tuđmanovoj Vladi može vjerovati da će ispuniti bilo kakve uvjete te da Bušić neće biti dočekan kao heroj ili da će odslužiti ostatak kazne. Veleposlanstvo preporučuje da državna tajnica ne odgovara na pismo, veleposlanik to može učiniti izravno s čelnicima oporbe te da se tom pitanju posvetimo, zajedno s ministarstvom pravosuđa, ako oporba formira vladu nakon izbora”, piše u toj depeši.     

Zvonko Bušić u oproštajnom pismu kaže da više nije želio živjeti u Platonovoj pećini nino raspudić Zvonko Bušić (1946.-2013.), velika priča za 
koju nije bilo sluha 32 godine robijaš-Zbog otmice američkog zrakoplova i smrti policajca hrvatski emigrant pola je života proveo iza rešetaka. Sloboda mu je smisao života, a u njoj se teško snalazi Zvonko Bušić Zvonko Bušić: Odbio sam 740.000 kn naknade od države obz_racan_tx.jpg PREDSJEDNIK SDP-a O LOKALNIM IZBORIMA, STRANCI, ŽIVOTU...Nepoznato o poznatima Ivica Račan: Najbolji je državnik bio Tito, a ideja samoupravljanje

 

Dobro je znati
Cijelo vrijeme pogrešno radimo pire-krumpir, evo kako postići najbolju teksturu
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
NEVJEROJATNO
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
 • Avatar Bruno
  Bruno:

  Francek je molio za Zvonka direktno 78 puta. Potpise za peticije poptpisivao sam i sam, za Gotovca i Budisu vjerujem za Racana i komunjare samo ako se radilo za koji glas na izborima i to sumnjam. Racan je trazio izrucenje ... prikaži još! u propalu jugoslaviju , sudili bi mu po kratkom postupku.

 • Deleted user:

  Neka ga čuva dragi Bog čuva. A ono što bih volio čitati da se RH pobrine za drugog velikog heroja, njegovu gospođu. Njezina je žrtva jednako velika, prevelika za jedan život.

 • tolitol:

  Zanimljivo je danas pročitati hladne riječi tadašnjeg američkog veleposlanika Montgomeryja koji je u to vrijeme, zajedno sa svojom suprugom, bio ogromna medijska zvijezda u Hrvatskoj. Pogotovo među tadašnjom oporbom. Očito je jako držao do poltronstva naše medijsko-političke klase kad je ... prikaži još! savjetovao da treba molbe "ignorirati". No možda tako i treba s poltronima postupati.