Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papin posjet

I papa Benedikt XVI. dolazi da bi nam uzdignuo glave

'Pope Benedict XVI leads the Eucharistic celebration before giving to the 24 newly appointed cardinals their ring on November 21, 2010 at St Peter\'s basilica at The Vatican. 24 Roman Catholic prelate
Foto: 'ALBERTO PIZZOLI'
1/4
26.12.2010.
u 10:15

Iako je sasvim drukčijeg karaktera od svog prethodnika, i ovaj papa plijeni svojim smirujućim šarmom, nepredvidivim gestama i dubokim porukama

O dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku gotovo nitko s ozbiljnošću nije pričao sve do prije nekoliko mjeseci, kada je u crkveno-diplomatskim krugovima počeo fini vez oko toga da se taj posjet realizira 2011. Budući da je njegov prethodnik, Ivan Pavao II., posjetio Hrvatsku čak tri puta, a da Benedikt XVI. nije takav globetroter poput njega, bilo je doista malo onih koji su vjerovali da će se taj posjet i realizirati.

Kanonizacija Stepinca

Ipak, to će se dogoditi, a najavili su ga zajednički crkveni i državni vrh, s Pantovčaka, kratko i jezgrovito, kao što i priliči u trenutku kada se znalo samo da će do posjeta doći u prvoj polovici sljedeće godine. Rečeno je tek da će se posjet vezati uz Nacionalni dan obitelji, za koji se tada, također, nije znalo kada će biti, tj. taj će se datum ravnati kada iz Vatikana odrede da Benediktov zrakoplov slijeće u zagrebačku Zračnu luku. Paralelno s tom šturom službenom najavom rasla je i nada da bi se mogao uskoro okončati i proces kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, kojega bi Papa u Zagrebu mogao proglasiti tom prigodom svecem, što službena Crkva nije žestoko demantirala, premda je rečeno kako to nije realna mogućnost, tj. to su dvije posve različite stvari. Ipak... mnogi se nadaju da bi se mogle spojiti u jednu.

Vrlo brzo se doznalo da će posjet biti 4. i 5. lipnja, i to isključivo u Zagrebu, premda su neke biskupije vukle na svoju stranu, pa su se spominjali Udbina, Ludbreg, čak i Dubrovnik. A uoči Božića izašla je gotovo detaljna najava, pa se zna da će se Papa susresti s predsjednikom Josipovićem u njegovu dvorištu (Pantovčaku), dok će premijerku Kosor primiti u vatikanskom (Nuncijatura), kulturnjake i druge vjerske zajednice vidjet će u HBK, a s mladima će navečer moliti na glavnom zagrebačkom trgu. Premda se isprva raspravljalo o lokacijama za središnje misno slavlje u nedjelju, pri čemu su se neki pribojavali Hipodroma zbog gotovo milijunskog odaziva 1994. na misi Ivana Pavla II., ipak je odlučeno da se napravi "repriza" s Benediktom XVI., ne kao eksperiment ili puki pokušaj, nego realno očekivanje da će Hipodrom ponovo biti pun puncat.

Ne raditi paradu

Premda je sasvim drukčijeg profila i karizme, Benedikt XVI. plijeni nekim svojim smirujućim šarmom, nepredvidivim gestama i dubokim porukama. Imali smo to prilike vidjeti, npr., u Istanbulu, kamo je došao nedugo nakon nes(p)retne izjave o proroku Muhamedu u Regensburgu, kojom se zamjerio gotovo cijelom islamskom svijetu. Kada je, uz nevjerojatno osiguranje, ušao u šlapicama u Plavu džamiju i prekrižio ruke u stavu početna rekijata, zažmirio i pomolio se, islamski je svijet doslovce eksplodirao od oduševljenja. Hrvatski novinar imali su to prilike doživjeti na istanbulskim ulicama i u restoranima te večeri, kada su im, doznavši da su iz kršćanskog svijeta, tj. Kroatistana, dovikivali: "Pozdravite našega Papu". E, sada taj naš Papa dolazi u našu Hrvatsku. Valja ga dočekati kao i onoga prijašnjega, dobro slušati što će govoriti i pokušati što više (i duže) to zapamtiti. Ne raditi od svega samo paradu i predstavu, nego u tome potezu vatikanske diplomacije doista vidjeti želju da postoji netko da našeg čovjeka učini dostojanstvenim i uspravnim. Bez obzira na to što ga svijaju i iznutra i izvana. Prijašnji Papa znao nam je podići glavu, a vidjet ćete - znat će i ovaj.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
11:25 26.12.2010.

. Pozuri Pape jer ti znas poslije svakoga posjeta Lopovima uzdignuti glave. Da si dosa na vrijeme primija bi te i Sanader al zato sada pozuri dok i Jaca nije utekla..

Avatar Dančo
Dančo
11:35 26.12.2010.

moram ga pitat kad dođe jel smijem karat ljubavnicu bez kurtona

PI
piccolo
10:43 26.12.2010.

Ma hebeš glave, nek on nama spasi novčanike od ovih lopova za koje je bjesomučno njegova crkva na izborima navijala. I nek pazi da nam opet neki Rojsevi. Kaljmeti. Sanaderi. Žužuli, Kosorice i slićni ne poplaše na plastičnim čašana milje eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije