Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVENTIVNA ODLUKA

Francuska i Italija pridružile se Njemačkoj: Obustavljeno cijepljenje AstraZenecom

AstraZeneca
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.03.2021.
u 16:06

Odluka je na snazi dok se ne ispitaju sumnjivi slučajevi tromboze zabilježeni kod pacijenata nakon cijepljenja

Nakon niza europskih zemalja i Njemačka je danas obustavila cijepljenje cjepivom protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca. Federalno ministarstvo zdravstva objavilo je da je savezna vlada, prema preporuci Instituta Paul Ehrlich (PEI), preventivno obustavila cijepljenje dok se ne ispitaju sumnjivi slučajevi tromboze zabilježeni kod pacijenata nakon cijepljenja ovim cjepivom, prenose njemački mediji. 

Današnju odluku Njemačke kritizirao je Karl Lauterbach, zdravstveni stručnjak iz redova SPD-a i član Bundestaga.

- Na temelju dostupnih podataka, smatram da je ova odluka pogrešna. Dodatna ispitivanja bez suspenzije cjepiva bila bi bolja odluka zbog rijetke pojave teških komplikacija. U trećem valu, koji sada ubrzava, prvo cijepljenje cjepivom AstraZeneca spasilo bi mnoge živote - napisao je na Twitteru.

Najava iz Italije stigla je nedugo pošto je Njemačka objavila privremenu obustavu primjene AstraZenece. Talijanski regulator za lijekove AIFA pozvao je na obustavu cijepljenja AstraZenecom diljem zemlje iz opreza.

Talijanske vlasti za vikend su  prekinule uporabu AstraZenece u pokrajini Pijement, a u ponedjeljak je nastavljeno cijepljenje u drugim dijelovima. No nova odluka o obustavi primjene AstraZenece na čitavom teritoriju Italije donesena je nakon što je premijer Mario Draghi razgovarao s ministrom zdravstva Robertom Speranzom, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

"Speranza je ranije razgovarao s kolegama iz Njemačke, Francuske i Španjolske", navodi se.

Prije toga su tužitelji u sjevernoj talijanskoj regiji Pijemontu rekli da su zaplijenili pošiljku od 393.600 doza AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 nakon što je jedan muškarac umro nekoliko sati nakon cijepljenja.

Regionalne vlasti Pijemonta u nedjelju su suspendirale korištenje pošiljke cjepiva pod brojem ABV5811 nakon što se Sandro Tognatti, 57-učitelj glazbenog razbolio i umro u okolnostima koje još nisu razjašnjene.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se cjepivo prestati koristiti do provedbe nove procjene Europske agencije za lijekove (EMA) kako bi se utvrdilo postoji li uzročna veza između tog cjepiva i prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka.

Macron je to nazvao "mjerama opreza" i naznačio da bi se vakcinacija tim cjepivom mogla brzo nastaviti

>> VIDEO Što do sada znamo o brazilskom soju koronavirusa i zašto zabrinjava znanstvenike

Sve više zemalja obustavlja cijepljenjem AstraZenecom

Danska i Norveška prijavile su izolirane slučajeve krvarenja, tromboze ili trombocitopenije nakon ubrizgavanja AstraZenecinog cjepiva. Island i Bugarska ranije su prekinule imunizaciju tim cjepivom, a Austrija je odbacila cijepljenje nekim serijama cjepiva tog proizvođača. Velika Britanija objavila je da nastavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva.

Tajland je u ponedjeljak objavio da će nastaviti primjenjivati cjepivo anglo-švedskog farmaceutskog laboratorija, ali je Indonezija odlučila privremeno prekinuti što su dan ranije učinile već Irska i Nizozemska. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva. 

"Do danas nema dokaza da su prijavljeni incidenti izazvani cjepivom i važno je da se kampanje cijepljenja nastave kako bismo mogli spašavati živote i obuzdati ozbiljna oboljenja izazvana tim virusom", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

WHO je i ranije rekao da nema indikacija o tome da su incidenti izazvani cjepivom, a takvo je mišljenje dala i Europska agencija za lijekove (EMA). Broj prijavljenih krvnih ugrušaka nije veći od uobičajenog broja takvih incidenata u općoj populaciji, ustvrdila je EMA.

Nizozemska je u ponedjeljak prijavila 10 slučajeva većih nuspojava AstraZenecina cjepiva, a Danska je prijavila da je šezdesetogodišnja Dankinja koja je umrla nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa imala  "vrlo neobične" simptome.

Jednakom frazom poslužila se u subotu i Norveška u izvještaju o tri osobe mlađe od 50 godina koje su zaprimljene u bolnicu zbog zgrušavanja krvi

AstraZeneca objavila je u nedjelju da pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i UK-u njeinim cjepivom protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju.

>> Pogledajte i ovaj video - Romana Jerković: 'Da sam na premijerovu mjestu, ne bih sjedila skrštenih ruku, rješenje za cjepivo mora se naći'

Ključne riječi

Komentara 45

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
16:26 15.03.2021.

Trebalo bi malo pronjuškati Capakov račun, jel tu bilo kakvih uplata od inih??? Bio je vrlo decidiran i nesuzdržan! Sumnjiv od početka!!!!

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
16:27 15.03.2021.

Čeka se Kurtz da naredi Plenkiju što da radi.

ZP
Zabranjen pristup
16:09 15.03.2021.

pa zasto sad,cjepivo je sigurno rekli su jucer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije