Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA ŽIVOTINJA

I morski psi imaju koristi od igranja videoigara

storyeditor/2023-02-22/velika.jpg
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
23.02.2023.
u 11:22

Kutinskoj tvrtki White Shark cilj je izrađivati miševe i tipkovnice od reciklirane plastike izvađene iz mora i oceana kako bi se zaštitila staništa morskih pasa i drugih morskih organizama

Mogu li morski psi profitirati jer se na kopnu netko igra? Kutinska tvrtka Stjepana Šmita i njihov brend White Shark, koji proizvodi ruksake, slušalice, tipkovnice, miševe, stolice... upravo je to povezao.

– White Shark stvoren je za one u svijetu videoigara koji su strastveni, no nemaju budžet za skupu gaming opremu. Nudimo kvalitetnu gaming periferiju s modernim dizajnom i pristupačnom cijenom. Imamo urede u Hong Kongu, izvozimo u Irsku, Englesku, Skandinaviju, na Baltik, u Gruziju, Tunis, Maroko. Ipak, ideja je da napravimo nešto i za druge. S dr. Alenom Soldom iz Splita, autoritetom za morske pse, radimo kampanju na zaštiti tih životinja s kojima naša tvrtka dijeli ime. Ambasador nam je i Vanja Peleš, svjetski prvak u ronjenju na dah. Naša tvrtka odvaja novac, 100 tisuća dolara u periodu od tri godine, upravo za zaštitu morskih pasa i edukaciju – govori Stjepan Šmit.

Što o morskim psima ne znamo? Nemaju osjet boli. Nikad ne spavaju. Znate li da će čovjeka ugristi – greškom, iz straha, slučajno, i to samo jednom? Oni nam nisu neprijatelji, uostalom, dvostruko su stariji od dinosaura. Morski psi stari su 400 milijuna godina, a dinosauri između 200 i 250 milijuna. Genetički gledano, morski je pas najsavršeniji organizam na svijetu. Cilj je raditi miševe i tipkovnice od reciklirane plastike izvađene iz mora i oceana.

VIDEO U ranojutarnjim satima kod Tribunja snimljen morski pas, i to samo 150 metara od plaže!

Koliko su danas, kod mladih, videoigre dio života?

– Mladi će danas prije znati tko su Imperator, Adnan Bro, 50N3, Vuk i Aleksandra, PVTMole... nego naša najpopularnija pjevačica ili pjevač. One su neizostavni dio, uz njih odrastaju. To je njihova budućnost, no može biti i zamka. S jedne strane, nama je cilj educiranje mladih da igranje jednog dana može biti uspješan biznis, za koji se mogu školovati i u srednjim školama, kampusima, fakultetima, bilo da igraju, natječu se ili razvijaju igrice. No s druge strane, želimo potaknuti mlade da se i dalje druže, da se igraju i – uživo, bave sportom na otvorenom. Sjećam se kako se moja majka ljutila jer bi se do kasno u noć igrao skrivača na ulici ispred kuće, danas je to sve rjeđe.

Je li gaming industrija budućnosti?

– Jest, već prije nekoliko godina gaming industrija vrtjela je više novca nego glazba i film zajedno.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije