Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera prisluškivanja

I jarbol zastave u veleposlanstvu SAD-a je antena

'File photo of U.S. President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel (R) making their way to a news conference at the Chancellery in Berlin June 19, 2013. U.S. President Barack Obama knew si
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.10.2013.
u 13:37


Njemačka i Brazil okupljaju blok istomišljenika kako bi osudili Sjedinjene Američke Države

Dvadeset i jedna zemlja već se priključila bloku koji u Glavnoj skupštini UN-a osnivaju Njemačka i Brazil kako bi donijeli rezoluciju o NSA i neovlaštenom nadzoru. Uz Kubu, Argentinu, Mađarsku, Indoneziju i Norvešku, kao članica bloka već su se izjasnile i tradicionalne američke saveznice Francuska i Meksiko, a rezolucija će osuditi izvanteritorijalni nadzor i zatražiti bolju kontrolu rada nad obavještajnim službama.

– Ilegalni nadzor privatnih komunikacija i neselektivno presretanje privatnih podataka građana čin je ugrožavanja slobode izražavanja i osobnih sloboda. Ugrožava temelje demokratskog društva – piše u nacrtu rezolucije koja će se, po svemu sudeći, pred Glavnom skupštinom naći do kraja ove godine.

Napad je najbolja obrana

Pokazuje se da je neselektivno prisluškivanje omogućio razvoj tehnologije kojom je sada moguće snimiti milijune razgovora, e-mailova ili internetskih pretraga, a snimljene podatke NSA može pretraživati retroaktivno, prema željenim kriterijima izvlačeći iz mase podataka ono što im treba.

Koliko je ovo rasprostranjeno, govori i jučer objavljen podatak da je NSA samo u Španjolskoj u 30 dana snimila više od 60 milijuna telefonskih razgovora, i to upravo onako kako je to činila i u Francuskoj.

Znajući da istina izlazi na vidjelo i da se doista nemaju čime obraniti od lavine napada i optužbi koje pljušte sa svih strana svijeta, američki dužnosnici uhvatili su se stare poslovice – napad je najbolja obrana. Vrlo su agresivno počeli prozivati svoje saveznike tvrdnjama da svi znaju sve o međunarodnoj špijunaži i prisluškivanju, a sada bez razloga izigravaju žrtve.

– Međusobno špijuniranje služi legitimnoj zaštiti naših zemalja. Kada bi Francuzi ili bilo koji drugi Europljani doista shvatili što radimo, trebali bi biti sretni, trebali bi otvarati šampanjac – ustvrdio je republikanski senator i predsjednik odbora za obavještajna pitanja Mike Rogers. Pritom nije propustio istaknuti da je upravo iz Njemačke, točnije iz Hamburga, došao niz Al-Qa’idinih napadača koji su 11. rujna napali Blizance u New Yorku. Jedan od republikanaca čak je ustvrdio da, u slučaju da je SAD u prvoj polovici prošlog stoljeća nadgledao Njemačku, Hitler nikada ne bi došao na vlast.

– Saveznici nisu uvijek i prijatelji – ustvrdio je Stewart Baker, bivši pomoćnik ministra domovinske sigurnosti SAD-a. Da je ovo točno i da će odnosi Washingtona s cijelim nizom partnera zahladnjeti, potpuno je jasno, no još se ne zna što je točno Obama znao o prisluškivanju svojih kolega poput Angele Merkel, a nijedan odgovor nije dobar.

Srušeni mostovi

Ako je za prisluškivanje znao, srušio je mostove osobnih odnosa, a ako nije znao, jasno je da ne kontrolira američku obavještajnu zajednicu.

>>Amerikanci više od 10 godina prisluškuju Angelu Merkel?

Komentara 1

Avatar DonLon
DonLon
17:45 03.11.2013.

Spijuni spijuniraju. Svatko spijunura svakoga. Boze mili, cuda velikoga! S vremena na vrijeme netko se malo uzbudi, a onda opet nista. Problem je uvijek isti - razni KGB, CIA, FBI, UDBA se bave svojom prljavom rabotom i ponekada njihova paranojaova paranoja premasi sve granice zdravog razuma pa si umisle kako su oni sami sebi svrha i kako ne odgovaraju nikome. Kako u zemlji, tako i van nje. . U Rusiji je sve jako jednostavno, jer KGB i onako zaista vodi zemlju. . U USA je bilo nekoliko gadosti tipa McCarthy, Hoover, afera Watergate ... . Vjerujem Obami kada kaze kako nije znao za prisluskivanja saveznika, jer je sasvim lako vidjeti kako je paranoja krenula od rusenja nebodera World Trade Center, preko Iraka, Afganistana, Bin Ladena, Irana, Libije, Sirije itd i kako su razna tajne sluzbe nasle "opravdanje" za sirenje aktivnosti i tamo gdje zaista nisu trebali. S druge strane uvijek treba imati na umu kako u Rusiji (i Kini) nema slobodnih medija, a sloboda misljenja nesto o cemu se moze (potajno) sanjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije