Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žrtva sam kredita u švicarcima, a računi u RH su mi blokirani

– Nikad u životu nisam sreo ni upoznao nijednog ministra Vijeća ministara koji su jednoglasno glasali i prihvatili moj zahtjev te mi dodijelili državljanstvo BiH, kaže Madunić.
07. studenoga 2013. u 14:58 0 komentara 2465 prikaza
madunić
Foto: Tino Juric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ante Madunić, poduzetnik i bivši hrvatski konzul u Švicarskoj i Njemačkoj te bjegunac u BiH, koji je u Splitu osuđen na godinu dana zatvora zbog prijevare obitelji Cuzzi, Večernjaku je u Mostaru ponudio svoju verziju priče. Opisao je kako je došlo do spora s tom obitelji, govorio je o presudi, odluci o bijegu, dobivanju državljanstva BiH i prijavama koje je protiv njega podnijelo još desetak drugih obitelji čiji su stanovi još pod hipotekom Hypo banke. Madunić, kojemu je u međuvremenu Hypo banka blokirala sve račune, uključujući one poduzeća Eurodom, Globo hotel i tvrtke Virgula, koja je gradila vile, tvrdi, žrtva je kredita u švicarcima, pada vrijednosti nekretnina te upuštanja u “građevinske vode” bez iskustva.

Vlasti RH tretiraju vas kao bjegunca. Kako vi to komentirate?

– Ja ne bježim i ne očekujem poništavanje presude i djela iz RH, već presudu i odlučivanje pravosudnih tijela BiH sukladno zakonu ove zemlje, a vlasti RH, odnosno Županijski sud u Splitu prihvatio je moj zahtjev za izvršenje kazne u BiH.

Možete li ostati bez državljanstva BiH i biti izručeni RH s obzirom na to da se sumnja u valjanost potvrde u Imotskom?

Neozbiljno je i hrabro medijski prozivati i sumnjati u institucije i službe ove zemlje. Sud u Imotskom kao općina moga prebivališta samo izdaje potvrdu uz prethodnu suglasnost sudova Zagreba, Splita i Ministarstva pravosuđa, koju sam osobno zatražio i sukladno evidenciji i dobio. Usto je prema Zakonu o državljanstvu BiH uvjet da niste osuđeni na kaznu zatvora višu od tri godine u posljednjih osam godina, a moja je presuda na godinu dana, proces je završen i nije nikakva smetnja ni prešućena činjenica za dobivanje državljanstva BiH.

Može li se onda reći da je politika pogodovala vašoj prijavi za državljanstvo u BiH?

Nikad u životu nisam sreo ni upoznao nijednog ministra Vijeća ministara koji su jednoglasno glasali i prihvatili moj zahtjev te mi dodijelili državljanstvo BiH. Ne razumijem kako bi Vijeće ministara koje se sastoji od predstavnika svih triju naroda, vjera i nacionalnosti u BiH moglo biti pristrano. Smatram, naprotiv, da je sustav puno bolji, profesionalniji i zaštićeniji nego u mnogim zemljama EU. Međunarodna tjeralica nikada nije raspisana, a takvom informacijom barataju mediji, jer su pravosuđu obiju zemalja poznati moje prebivalište i legitimni zahtjevi.

Zašto se niste dogovorili s Ivom Cuzzijem da biste izbjegli zatvor?

U pitanju je doista čudna priča. Samo ću vam reći da je moj poslovni partner prije pola godine kao točku na i svim nastojanjima u posljednjem žalbenom postupku na Županijskom sudu u Splitu predao, a moj odvjetnik službeno proslijedio odvjetnici gospodina Cuzzija izjavu o preuzimanju cjelokupnog dugovanja od 140.000 kuna. Naime, dao je jamstva za plaćanje dugovanja Ivi Cuzziju i na raspolaganje stavio svu svoju imovinu i prihode čija vrijednost premašuje 14 milijuna kuna, na što se Cuzzi, koji navodno živi od pomoći, oglušio, odbio to i ignorirao. Izjavio je da njemu nije važan novac nego da želi mene vidjeti u zatvoru! U sudskom postupku bez posebne pripreme i specijalnog odvjetnika, krivičara, praktički potpuno nespreman te bez ijednog izvedenog dokaza, svjedoka ili vještačenja bivam proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora za prijevaru Ive Cuzzija. Drugostupanjski sud odlučuje o mojoj žalbi, sud u kojemu je pok. Vinko Cuzzi, stvarni kupac stana za svog sina Ivu, bio dugogodišnji sudac na kaznenom odjelu i voditelj tog odjela, a u isto vrijeme sin Ivo je sudski savjetnik na Općinskom sudu. Odbija se moj zahtjev za suđenje pred drugim sudom, a na kraju to biva “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Kazna se smanjuje na jednu godinu pa se ja pitam jesam li prevario ili nisam? Sud u Strasbourgu razmatra moju žalbu, a angažirane su i druge međunarodne institucije u rasvjetljavanju ove kontroverzne presude.

>> Odgođeno ročište Josipu Protegi i desetorici suoptuženika

Riješit ću hipoteke u Pazdigradu

Jeste li odnijeli sa sobom 4,5 milijuna eura, prevarili ostale kupce stanova, što je istina?

Lako je provjerljivo i bilo bi dosad sigurno i primijećeno i kažnjeno, a u proteklih šest godina ja nemam ni podnesenu optužnicu, a ni taj novac.Stanari, odnosno upisani vlasnici stanova koji su podnijeli kaznenu prijavu žive šest godina u svojim stanovima i nitko im ne smeta, ne izbacuje ih na ulicu niti je protiv njih pokrenut ovršni postupak te nisu pretrpjeli nikakvu materijalnu štetu niti ima optužnice protiv mene. No ja nastojim što prije riješiti probleme s njihovim hipotekama.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.