Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju novca

I ovi bi đaci išli u e-školu, treba im 20 računala!

11.12.2015., Beli Manastir - OS Franje Tudjmana u kojoj ucenici oskudijevaju u mnogo cemu, a nemaju ni racunala.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
15.12.2015.
u 15:19

Za belomanastirsku OŠ pročulo se kad su u nju dolazila gladna djeca. Sad imaju topli obrok, ali ih Ministarstvo nije uvrstilo u projekt e-škole

Na izrezanim papirićima slažu rečenice, podijeljeni u grupe i zadubljeni u stol. Đaci 7. b razreda OŠ Franje Tuđmana u Belom Manastiru na satu su njemačkog jezika. Dok prebiru po papirićima, zavide kolegama iz "engleskog" razreda koji nove fraze i riječi uče na pametnoj ploči.

– Da je imamo i mi, pisali bismo manje – kaže sedmašica Ana Marija Petrina.

– I ne bismo trebali ove papiriće – čeznutljivo će i profesorica Svjetlana Nenadović dodajući da se oni uvijek nekako snađu.

Da bi postali e-škola, uveli e-dnevnik pa na koncu i dobili pametne ploče, školi za početak treba – dvadeset prijenosnih računala. Škola je to koja je lani dospjela u javnost jer su u nju dolazila gladna djeca. Da sami kupuju računala, trebalo bi im, slikovito rečeno, najmanje 20 godina.

– Mogli bismo si priuštiti jedno ili dva računala na godinu, ali tehnika zastarijeva, za pet-šest godina već bi trebalo mijenjati one starije – kaže ravnatelj Damir Mendler, profesor informatike.

Iseljavaju se i đaci i profesori

Javljali su se na natječaj resornog ministarstva za projekt e-škole, ali nisu uspjeli. Pomoći države ne nadaju se, ali neugodno im je i stalno moliti donatore...

– Jedva za toaletni papir skupimo – priznaje ravnatelj. Iznajmljuju sportsku dvoranu, ali od tih 400-800 kuna na mjesec jedva pokriju lopte i sportsku opremu.

Jedna su od većih škola u Hrvatskoj, broje 534 učenika. Prije samo dvije godine bilo ih je 200-tinjak više, ali mnogi se iseljavaju, odlaze im čak i profesori.

– Baranja ima socijalnih slučajeva kao jedan Zagreb – ističe ravnatelj. Uvođenje e-dnevnika u ovako velikoj školi nije luksuz. Roditelji bi mogli imati uvid u ocjene i ponašanje svoga djeteta, to bi smanjilo i neopravdane sate.

Nema mjesta za pokuse

– Nema prostora za sve pokuse iz kemije pa bi ih na pametnim pločama ili preko računala i projektora djeca mogla vidjeti "uživo" – govori ravnatelj. Žele još dvije takve ploče, jednu za biologiju i kemiju, drugu za matematiku i fiziku. Kao informatičar, ravnatelj zna koliko je važno da se već i prvašići informatički opismenjuju. U školi se, koliko mogu, trude đacima uljepšati školovanje. Zahvaljujući donatorima 120 djece ima besplatan topli obrok. Donatori im osiguravaju i voće jednom na tjedan. To su, zaključuju u školi, uspjeli – izmoliti.

>> U puno škola djeca na nastavu dolaze gladna

>> Kolinda Grabar Kitarović donirala hranu za kuhinju OŠ 'Dr. Franjo Tuđman'

Komentara 1

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
13:57 16.12.2015.

Lora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije