Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

U puno škola djeca na nastavu dolaze gladna

Damir Mendler
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
24.11.2014.
u 18:45

Ravnatelj OŠ Dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira o prijedlogu sutkinje Lane Peto Kujundžić o uvođenju besplatnih obroka u školama i nošenju jednoobrazne odore

– Prijedlozi sutkinje Lane Peto Kujundžić o besplatnom obroku u školi i vraćanju školskih kuta odličan je – kaže Damir Mendler, ravnatelj OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru. Ta se škola našla pod povećalom javnosti nakon što je u medijima objavljeno da dio tamošnjih školaraca na nastavu dolazi gladan pa nastavnici iz svog džepa djeci plaćaju školsku kuhinju.

– Siguran sam da ima još puno škola u Hrvatskoj u kojima je situacija ista kao i kod nas, samo se to nitko ne usudi reći. Tek kada se u medijima progovorilo o problemima učenika naše škole, grad se pokrenuo pa će se do kraja godine besplatno hraniti više od stotinu djece. Presretan sam što je to tako iako sam kao gradski vijećnik dugo upozoravao da problem postoji, ali sve do sada nije bilo sluha – kaže ravnatelj.

Na pitanje bi li djeci lošeg imovnog stanja školske odore trebalo dati besplatno, Mendler odgovara da izrada kuta uopće nije velik izdatak.

– Kada bi se kupovale na veliko, stajale bi od 30 do 40 kuna. Tako bismo mogli dati posao domaćim proizvođačima, kao što je MUP posao izrade policijskih majica dao Galebu – objašnjava.

Da bi školovanje u Hrvatskoj uistinu bilo besplatno, Mendler smatra da bi svim đacima trebalo osigurati i besplatne knjige. Rješenje vidi u uvođenju tableta.

– No s obzirom na smanjenje sredstava iz proračuna, školstvo će spasti na prosjačke grane, a sada smo na kredi i spužvi – kaže ravnatelj Damir Mendler.

>> Lana Peto Kujundžić: Broj siromašne djece je zastrašujući

Komentara 13

DR
dragica949
20:12 24.11.2014.

Davno,davno,sredinom pedesetih djeca su u školi besplatno dobivala kakao,pecivo i žuti američki sir.Niko nije bio bez doručka.Sada nakon 60 godina djeca nam gladna sjedaju u klupe.Sve je otišlo u krasan Honduras...

Avatar Maryo
Maryo
19:57 24.11.2014.

Da država ima sluha, napravila bi nešto za BM pa i za te školarce da ne dolaze gladni u školu. Kako tužno.

BK
B Kosa
19:28 24.11.2014.

tesko je malu svotu novca rasporediti. poznam susjeda mladi roditelja koji kada prime platu snabdiju se dobro sa cigaretama, do polovice mjeseca djeca nemaju sta jesti a cesto je i alkohol preci od djece. Djecu strpaju pozadi auta oni naprijed puse jednu iza druge ovo bi trbalo zakonom zabraniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije