Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proglašenje sajamskog dana

I Crikvenica protiv zabrane rada: Omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima...

Crikvenica - omiljeno mjest oza odlazak na more preko vikenda
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
09.08.2023.
u 10:35

Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može započeti u 08:00 sati i završiti do 24:00 sata, stoji u Odluci

Prije više od mjesec danas, 1. srpnja, na snagu je stupio novi Zakon o trgovini. Prema novim odredbama, trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini. S obzirom na to da je u tijeku turistička sezona, čelnici pojedinih gradova i općina na obali odlučili su doskočiti tom problemu proglašenjem sajamskih dana. Njima se sada pridružio i Grad Crikvenica. Naime, u svrhu obilježavanja Dana Grada i duge tradicije održavanja sajma na Velu Gospu, Damir Rukavina, HDZ-ov gradonačelnik, donio je Odluku o proglašenju dana 15. kolovoza 2023. sajamskim danom. 

"Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja", pojašnjava se. U Odluci o proglašenju sajamskog dana na području Grada Crikvenice detaljnije stoji: "Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može započeti u 08:00 sati i završiti do 24:00 sata".

VEZANI ČLANCI:

Naime, u Zakonu o trgovini, u članku 57., stoji kako radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, a koje trgovac samostalno raspoređuje. 

"Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj", navodi se, dok u idućoj stavci stoji: "Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata iz stavka 1. ovog članka dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje". 

Odredbe se, kako stoji u nastavku, ne primjenjuju na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima. 

Također, navodi se kako se odredbe članka ne primjenjuju na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu. 

VIDEO Pogodite koliko koštaju ležaljke. Molim?!': TikTokerica otišla na Hvar nakon četiri godine pa je šokirale cijene

Komentara 8

HR
hrxxx111
11:27 09.08.2023.

Hoce li i Crikvenicki gradonacelnik raditi na blagdan ili ce se sa obitelji presetavati po standovima?

DU
Deleted user
20:59 09.08.2023.

"I Crikvenica protiv zabrane rada?" Pomalo senzacionalistički naslov za mogućnost koju ima svaka lokalna samouprava i koliko vidim radi se o jednom danu u špici sezone. Velika Gospa je čini mi se u utorak.

AR
Archangel711
14:09 09.08.2023.

Pekare ne rafe nedjeljom, ali zato radnici peku kruh koji gazda vozi da se prodaje ne benzinskoj postaji. Začepite gubice bagro neradnička, id našega rada ide vaša socijala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije