Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA NEFROLOGIJU

I bubrežni se bolesnici mogu cijepiti trima dostupnim cjepivima

Bjelovar: Organiziran prvi punkt za cijepljenje u BBŽ, cijepljene su 324 osobe
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
02.03.2021.
u 22:10

Bubrežni bolesnici, transplantirani i na dijalizi, u riziku su od težeg oblika bolesti pa su među prvima za cijepljenje

Bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću, a posebno oni na dijalizi i s presađenim bubregom ili gušteračom, u povećanom su riziku od težeg oblika koronavirusne infekcije. Zato su među prvima u redu za cijepljenje, bez obzira na dob. Neki od njih ovih su se dana našli u nedoumici kojim se cjepivom mogu cijepiti.

Kako objašnjavaju stručnjaci Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT), i osobe s transplantiranim bubregom odnosno imunosuprimirani nefrološki pacijenti se, prema novim, ažuriranim preporukama mogu cijepiti i cjepivom AstraZeneca. Prvotne preporuke rađene su krajem prošle godine, kada je bilo odobreno samo Pfizerovo cjepivo u Europi. Te su preporuke dopunjene nakon što je EMA odobrila najprije Modernino cjepivo, a potkraj veljače objavljena je i dopuna preporuka nakon odobrenja cjepiva AstraZeneca..

– U prvim preporukama savjetovala se primjena mRNA cjepiva s obzirom na određeni prijepor u stručnoj literaturi i svjetskim smjernicama o pogodnosti primjene adenovirusnih vektorskih cjepiva u imunokompromitiranih bolesnika. Međutim, nakon što je
AstraZenecino cjepivo odobrila EMA i dane su jasne preporuke za njegovu primjenu, vidjelo se da se, s obzirom na to da je riječ o tzv. nereplicirajućem cjepivu, može primijeniti i u imunosuprimiranih nefroloških bolesnika – rekla nam je nefrologinja prof. Lada
Zibar iz KB-a Merkur.

U preporukama od 22. veljače tako piše da su Pfizer/BioNtechovo i Modernino cjepivo “neživa cjepiva i kao takva nemaju zapreku za primjenu u transplantiranih i imunosuprimiranih osoba”. Astra Zeneca/Oxford je tzv. vektorsko cjepivo. Ono koristi adenovirus za ulazak u stanicu, a taj adenovirus nema mogućnost replikacije u ljudskom organizmu. Stoga nema kontraindikaciju za primjenu u imunosuprimiranih bolesnika.

Sva tri odobrena cjepiva primjenjuju se u dvije zasebne doze, a prema dostupnim podacima iz kliničkih istraživanja i primjenom u populaciji (Izrael, Velika Britanija), čini se da dovode do znatnog stupnja zaštite od težih oblika bolesti već nakon prve doze. Trenutačno se ne zna koliki je stvarni stupanj zaštite u imunokompromitiranih osoba. Trajanje zaštite nije poznato, a vjerojatno traje oko 4-6 mjeseci. Zaključno, preporučujemo cijepljenje bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću, uključujući i onih u 5. stupnju kronične bubrežne bolesti te bolesnika s autoimunom bubrežnom bolešću koji dobivaju imunosupresiju, kao i bolesnika na dijalizi te bolesnika s presađenim bubregom, odnosno gušteračom i bubregom. S obzirom na trenutačno dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva iz kliničkih registracijskih istraživanja i dosad dostupnih populacijskih izvješća, za bolesnike s bubrežnom bolešću, uključujući bolesnike na dijalizi, transplantirane, kao i netransplantirane bolesnike koji se liječe imunosupresivnim liječenjem moguće je koristiti bilo koje od tri cjepiva koja su trenutačno odobrena u Hrvatskoj (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) analogno općoj populaciji”, stoji u važećim preporukama HDNDT-a.

Te će preporuke biti ažurirane nakon odobrenja novih cjepiva, ali i dodatnih informacija o usporednoj učinkovitosti i profilu nuspojava cjepiva.

Komentara 3

SO
Sir Oliver
07:30 03.03.2021.

Ma i mrtvi se mogu cijepiti, bitno je samo da jos imaju citavo rame.

DU
Deleted user
22:35 02.03.2021.

kažu da je dobro i za one što imaju kamen u glavi

MA
Mary5
08:14 03.03.2021.

Necemo...se... cijepit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije