Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTNIČKA PRAVA

I brodskim putnicima naknade za kašnjenje

jadrolinija
Goran Kovačić/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
06.07.2010.
u 15:16

Ovaj će propis stupiti na snagu 2012. godine pa će ga morati primijeniti i hrvatski prijevoznici.

I brodski će putnici, zbog propisa koji je predložila Europska komisija, a u utorak ga je prihvatio Europski parlament, imati prava kakva već imaju zrakoplovni i željeznički putnici. U slučaju da se vožnja brodom ili trajektom otkaže ili kasni u polasku više od 90 minuta, imat će pravo bilo na preusmjeravanje kako bi na odredište stigli ranije, bilo na povrat novca za voznu kartu te na povratak u ishodišnu luku na teret prijevoznika. Ta prava neće vrijediti samo ako se kašnjenje dogodilo bez prijevoznikove krivice, npr. zbog nevremena. U međuvremenu prijevoznik mora putnicima besplatno ponuditi hranu i piće.

K tome, putnici će dobiti novčanu odštetu u vrijednosti četvrtine vozne karte ako je put koji je trebao trajati do četiri sata u dolasku kasnio najmanje sat, odnosno ako je put koji je trebao trajati od četiri do osam sati kasnio najmanje dva sata, odnosno ako je put koji je trebao trajati osam do 24 sata kasnio najmanje tri sata, odnosno ako je put koji je trebao trajati dulje od 24 sata kasnio najmanje šest sati. Za dvostruko dulja kašnjenja od navedenih odšteta se povećava na polovicu cijene vozne karte.

Ako putnik na svojem putu mora prenoćiti, prijevoznik će mu platiti hotelske troškove za najviše tri noćenja do 80 eura po noći.

Invalidnoj osobi brodski prijevoznik dužan je osigurati besplatnu pomoć ako ga se najkasnije 48 sati prije polaska obavijesti da je putniku takva pomoć potrebna.

Ovaj će propis, koji se izravno primjenjuje s europske razine pa ga ne treba prenositi u domaće zakonodavstvo, stupiti na snagu 2012. godine pa će ga morati primijeniti i hrvatski prijevoznici. Ne odnosi se na brodove koji primaju manje od 12 putnika, kao ni na izletničke i razgledne brodove.

EP sada raspravlja i o EK-ovu prijedlogu proširenja prava autobusnih putnika, no, kako se u nekim točkama razilazi sa zahtjevima Vijeća EU, prije njegova će se prihvaćanja vjerojatno morati provesti postupak mirenja među dvjema ustanovama.

Komentara 2

GO
golo
15:55 06.07.2010.

big deal pametnjakovici u europskoj uniji, a jeste pametni, svu ste pamet pokupili zato sto ce te mi dati 80 eura a ja moram potrositi 5 purta vise nego sam planirao

OB
-obrisani-
16:31 06.07.2010.

Dobar potez. @golo, najbolje je da nikud ne putuješ, nećeš ništa potrošit\'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije