Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOSTI

HZZO objavio: Lakše će se moći do ortopedskih pomagala

hzzo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
30.03.2020.
u 21:03

Trakice će dijabetičarima propisivati elektronskim putem.

Ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje, a koja propisuje izabrani doktor, ako to listama pomagala nije drugačije utvrđeno, propisuju se elektroničkim putem kao e-potvrda. Tom se najnovijom odlukom HZZO-a značajno pojednostavio postupak i način ostvarivanja prava na pomagala. 

Na Osnovnu listu pomagala HZZO-a stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloga za rane, pomagala za kretanje i drugih pomagala te nova generacija pomagala iz skupine pomagala za disanje. Za pomagala s Osnovne liste senzor i odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze, proširena je indikacija za primjenu tako da je ukinuto dobno ograničenje te pravo na iste mogu ostvariti osigurane osobe svih dobnih skupina sukladno predmetnoj indikaciji.

Na Dodatnu listu pomagala HZZO-a stavljena su nova pomagala iz skupina obloga za rane i pomagala za urogenitalni sustav. 

Tu odluku, koja bi na snagu trebala stupiti 6. travnja, pozdravljaju u Zagrebačkom dijabetičkom društvu. 

- Svi osiguranici koji su do sad morali za ortopedska i druga pomagala (trakice, lancete, senzore i dr.) fizički otići kod svog izabranog liječnika i čekati u liječničkim ordinacijama, od sad će, zahvaljujući HZZO-u, svoju doznaku ostvariti elektronskim putem. Ovom odlukom će se značajno smanjiti red čekanja u ordinacijama, vremenski će se liječnicima ali i oboljelima uštedjeti vrijeme, te smanjiti mogućnost zaraze pacijenata, poglavito u aktualnim vremenima kada vlada epidemija virusa COVID-19. Pacijentima će kao i u slučaju E-recepata, njihova E-potvrda biti automatski vidljiva u elektronskom sustavu ljekarna i ostalih specijaliziranih prodavaonica - poručuju iz Zagrebačkog dijabetičkog društva

Upravno vijeće HZZO-a je danas uvrstio nove lijekove na listu lijekova te proširio  indikacija za postojeće lijekove. Tako su na osnovnu listu lijekova stavljena dva nova lijeka: dinutuksimab beta za liječenje neuroblastoma i kombinacija dolutegravir+lamivudin za liječenje oboljelih od HIV-infekcija, a na dopunsku listu lijekova jedan novi lijek edoksaban za prevenciju moždanog udara i sistemske embolije.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova te je proširena indikacija uz lijekove dabrafenib i trametinib koji se primjenjuje u adjuvantnom liječenju metastatskog melanoma.

Dva biološka lijeka golimumab i certolizumab pegol moći će se na temelju preporuke bolničkog specijaliste i uz odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove propisivati na recept HZZO-a te podizati u ljekarnama.

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom,  Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za travanj i svibanj odobrena su dodatna tri milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije