Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni 3 godine po izdvajanju

Vraćanje HZZO-a u riznicu nije na korist pacijenata

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
12.07.2017.
u 08:15

Vrate li Zavod u državnu riznicu, to će omogućiti netransparentno trošenje zdravstvenog novca kao i prije izdvajanja HZZO-a

Ni tri godine nakon što je HZZO izdvojen iz državne riznice, HDZ najavljuje njegovo vraćanje u riznicu.

Volej je u Saboru nabacio bivši ministar financija Ivan Šuker izjavom da je vrijeme da se HZZO vrati u riznicu jer se dugovi u zdravstvu gomilaju i dalje. Sadašnji ministar financija Zdravko Marić složio se naglasivši kako je evidentno da izdvajanje nije riješilo nikakve probleme u zdravstvu te najavio ključan iskorak prema stabiliziranju zdravstvenog sustava, ponajprije na rashodovnoj strani.

Poskupljenje dopunskog?

Što će se promijeniti ponovnim stapanjem namjenskog novca u riznicu, možemo nagađati. Postupno se već mjesecima građani pripremaju na poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, a znamo i da pacijenti dosad nikad nisu profitirali promjenama statusa nacionalnog osiguravatelja. Kad je Siniša Varga izvadio Zavod 2015., plan je bio da se s fiksnih “dvanaestina”, tj. zadanih bolničkih limita postupno prelazi na plaćanje po izvršenju, čime bi se doista financiralo liječenje pacijenata, a ne da se nakon potrošenog limita zahvati odgađaju i produljuju liste čekanja. Također se predviđalo da će se u svjetlu transparentnosti koju samostalnost HZZO-ovih financija donosi sav novac koji je namijenjen zdravstvu u sustav i uplaćivati. Međutim, država ne ispunjava svoje zakonske obveze i ne uplaćuje u zdravstveni fond doprinose za nezaposlene, veterane, invalide... te tako svake godine stvara oko dvije milijarde kuna zdravstvenog duga. Osim toga, dolaskom Darija Nakića financiranje bolnica vraćeno je na fiksne limite pa smisao izdvajanja HZZO-a nije ni mogao zaživjeti. Vrate li Zavod pod okrilje riznice, to će omogućiti netransparentno trošenje zdravstvenog novca pa je struka jedinstvena u stavu da to nije dobro za hrvatsko zdravstvo.

– Dug u zdravstvu stvara upravo Ministarstvo financija neizvršavanjem svojih obveza. Upravo je Šuker bio ministar financija dok je Darko Milinović tražio od Ministarstva financija izvještaj o tome koliko se uplaćuje za dopunsko osiguranje i tko ne uplaćuje obveze. Nikad nismo dobivali te podatke – bez zadrške će dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu i bivši državni tajnik.

Švedski stol

Siniša Varga kaže da se očito želi ponovno uvesti “švedski stol” kad zatrebaju druge namjene i da se pacijente time usmjerava u privatne klinike. – Samo Crna Gora i Slovenija imaju nacionalnog osiguravatelja u riznici, kopirali su Hrvatsku, a sada žale, no Ministarstvo financija jak je resor pa su nemoćni – dodaje. U Liječničkoj komori sumnjaju da je riječ o “inicijativi ‘dokazanih’ financijskih stručnjaka koji u zdravstvu žele ponovno uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja u kojem bi svojevrsnim financijskim inženjeringom prikrivali i lažno prikazivali stvarni državni deficit”, kažu i poručuju da je “za HLK krajnje neprihvatljivo bilo kakvo dodatno financijsko opterećivanje građana za zdravstveno osiguranje”.

Komentara 4

OB
ObrenM
08:51 12.07.2017.

Kakove god promjene se spremaju nece biti na pomoc bolesnim i potrebitim vec samo na korist vladajucim.

KA
kamenjar0404
11:49 12.07.2017.

Samo ti nemoj nista pricati lopurdo !!!!!

DU
Deleted user
10:10 12.07.2017.

Nakon svih 60-70 godina, mislim da je došlovrijeme kada bi svi radnici, umjesto u HZZO i Mirovinski fond, počeli za svoje stare dane uplaćivati u Osiguravajuće kuće, koje su recimo i same "osigurane" recimo kod Loida i tome sličnim Svjetskimm osiguranjima!? Zašto to kažem? Pa zato jer po radničkoj uplaćenoj mirovini i plaćenom HZZO-u svaka Vlast koja dođe može uzimati prema potrebi koliko hoće? To je strahovito loš načmi šparanja za starost! U 27 godina, nakon ispražnjenog Mirovinskog fonda (što je svakako bilo potrebno jer smo trebali oružje) do danas se moglo uštedjetii za normalne penzije a ne za socijalne pomoći što nam ih daju "iz Proračuna" a ne kako bi trebalo iz Mirovinskog fonda! "Nitko" nema pravo posezati za tim novcima ni Predsjednica, ni Premijer, ni Vlada, ni Sabor? To su novci penzionera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije