Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krše EU uredbe

HZZO daje proteze kakve više nigdje nisu standard

storyeditor/2023-09-12/WhatsApp_Slika_2023-09-12_u_13_52_37.jpg
Foto: Privatni album
1/3
13.09.2023.
u 18:13

Standard za proteze, ortoze i invalidska kolica u Hrvatskoj nije se mijenjao od 1998., kaže Ana Sršen

Bez desne natkoljenice 36-godišnji Saša Kižlin iz Samobora ostao je prije sedam godina, nakon što je kao tinejdžer obolio od osteosarkoma koljeno i nogu su mu nastojali spasiti godinama.

Prije amputacije u tvrtki koja se bavi ortopedskim pomagalima predočili su mu tzv. pametno, mikroprocesorsko koljeno koje uvelike olakšava život, što ga je oduševilo. No, uslijedio je hladan tuš - pametno koljeno mora se platiti i tada je koštalo više od 200 tisuća kuna. A proteza koju dodjeljuje HZZO potpuno je zastarjela i jedva pomaže u kretanju. Standard pomagala nije se mijenjao već 25 godina unatoč brojnim nastojanjima udruga pa osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica, ne samo u EU već i u regiji.

– HZZO-ovo koljeno je kao pant na vratima i možda je prihvatljivo za starije ljude, da mogu otići od kauča do toaleta. Ja imam dijete u dobi od četiri godine. HZZO gleda samo cijenu, a ne i da su osobe s amputacijom radno aktivne. Ono što najviše poražava jest da daleko suvremenije proteze preko osnovnog osiguranja imaju siromašnije Makedonija i Srbija. I Slovenija osigurava kvalitetnije proteze, jedino Hrvatska godinama ne unapređuje razinu pomagala preko HZZO-a – govori Kižlin, referent u gradskoj upravi Samobora. Bio je spreman, kaže, dići dugoročni kredit za kupnju proteze, ali garancija joj je šest godina, a toliki se kredit teško može dizati svakih šest godina.

Koliko vrsta proteze uvjetuje kvalitetu života, pokazalo je istraživanje koje su napravili u Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).

POVEZANI ČLANCI:

– Osobe s mehaničkom protezom hodajući po parku opisivale su rupe i kamenčiće na stazi, a oni s pametnom protezom promatrali su stabla, građevine, dječju igru. Mikroprocesorsko koljeno detektira jeste li nogom stali stabilno i ako postoji opasnost od pada ono ukoči nogu, dok s mehaničkim koljenom padate ako krivo procijenite korak ili ste na nizbrdici u opisuje Kižlin.

Otezanje administracije

Izostankom suvremenih pomagala na Listi pomagala HZZO krši Uredbu EU Parlamenta i Vijeća EU o medicinskim proizvodima i dovodi u opasnost sigurnost i zdravlje osoba s amputacijom.

– Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica koji se u Hrvatskoj, nije mijenjao od 1998. konačno unaprijediti. No, to nikako da se dogodi, a naši članovi svakog dana otezanja administracije imaju još jedan dan manje kvalitetnog života. Postojeće stanje sa standardom pomagala koji je najniži u EU i široj regiji potpuno je neodrživo za osobe s amputacijom. Oni su sada osuđeni ili dodatno platiti za neki prosječan standard pomagala, koji je odavno dostupan u zemljama oko nas, ili biti građani drugog reda jer ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, a kamo li biti korisni članovi svojih kućanstava i društva. Umjesto da njihovu traumu pokušamo amortizirati modernom opremom i time ih u što je moguće većoj mjeri uključiti u društveni život, mi ih zastarjelim protezama ograničavamo i izoliramo – kazala je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:14 14.09.2023.

Jel daju kuku umjesto šake?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije