Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBE PRAVO

HZZO čisti evidenciju: 300.000 ljudi moglo bi ostati bez besplatnog osiguranja

Zdravstvena iskaznica i kartica dopunskog osiguranja
Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.01.2022.
u 19:09

Riječ je mahom o iseljenicima koji su napustili Hrvatsku i otišli raditi u inozemstvo

Najmanje 300.000 osiguranika HZZO-a moglo bi uskoro ostati bez prava na zdravstveno osiguranje nakon što provede "čišćenje" evidencije HZZO-a od viška osiguranika koji po svom statusu više nemaju pravo na državno zdravstveno osiguranje.

Kako piše Novi list, riječ je mahom o iseljenicima koji su napustili Hrvatsku i otišli raditi u inozemstvo u posljednjem desetljeću, a ostali su na popisu osiguranika HZZO-a i uredno koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj.

Prema svjedočenju liječnika, a i samih građana koji su otišli u inozemstvo, dobar dio njih će radije doći doktoru ili zubaru u Hrvatsku jer mu je to, uz zdravstvenu iskaznicu HZZO-a, daleko povoljnije nego platiti istu uslugu u državi u kojoj trenutno žive. 

Unatoč tome što ne uplaćuju zdravstveni doprinos uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja. Koliko ih je točno, moglo bi se znati za mjesec dana, nakon uparivanja baza podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Sve osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

 

Komentara 12

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
19:44 12.01.2022.

Kako vam se da pisati ovakve besmislice, pazi ovo, rade na primjer u Njemačkoj a koriste zdravstveno u Hrvatskoj!? Može li besmislenije? Zdravstveno osiguranje i usluga u Njemačkoj je svemirski brod za Hrvatsku. .. Zašto ne pišete o stvarnom problemu,u, a to su stanovnici Bosne i Hercegovine koji su dobili naše dokumenta zbog izbora pa se lažno predstavljaju kao Hrvati, dolaze u Hrvatsku i besplatno koriste zdravstvene usluge. I vjerojatno ih je više od 300.000. Ajmo, malo istraživačkog novinarstva. Ako smijete, naravno! :-)

MA
maki
21:42 12.01.2022.

Znam puno njih koji su zadnjih par god odselili u Irsku, ali uredno dolaze kod zubara u Hr. Ako je tamo toliko dobro zašto dolaze?

BF
bf23
21:36 12.01.2022.

To je trebalo odavno napraviti. Zašto bih ja plaćao liječenje nekoga tko živi i radi u njemačkoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije