Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLI REZULTATI

Ministar potvrdio: Dvojica mladića iz Vinkovaca nemaju koronavirus

Vili Beroš
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
04.02.2020.
u 15:50

Pacijent iz Splita koji je boravio u karanteni nakon što je došao iz Kine nema koronavirus, isto tako ni pacijent koji je boravio u osječkoj bolnici

Nalazi analize krvi dvojice mladića koji su hospitalizirani u bolnici u Vinkovcima zbog povišene temperature i respiratornih smetnji pokazali su da se ne radi o koronavirusu.

Potvrdio je to sam ministar zdravstva Vili Beroš za N1. Podsjetimo, uzorci krvi poslani su u Zagreb na testiranje zbog sumnje da se radi o koronavirusu koji je dosad usmrtio 427 ljudi. Ukupan broj zaraženih u Kini porastao je za 3235 i sada ih je ukupno 20.438. Najmanje je 151 osoba zaražena u 23 druge zemlje i regije

Pacijent iz Splita koji je boravio u karanteni nakon što je došao iz Kine također nema koronavirus, kao ni pacijent koji je boravio u osječkoj bolnici. 

"Očekujemo nalaze vrlo skoro za dvojicu mladića koji su u bolnici u Vinkovcima, a također je poslan nalaz oboljelog iz Dubrovnika. Imao je blage simptome", kazao je ranije danas dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med. specijalist epidemiologije.

"Kontinuiran je rast zadnji tjedan. Rast je brz, što je posljedica većeg broja testiranja. Širi li se bolest efikasnije s čovjeka na čovjeka, još nemamo podataka koji bi to mogli potvrditi", kazao je Kaić dodajući da situacija opterećuje infektivne odjele.

Primamo stalno pozive građana, dodao je. 

Na pitanje što je s dvije turistkinje iz Kine koje su jučer zadržane na GP-u Bregana i grupom turista iz Hong Konga koji su jučer stigli autobusom, Kaić je rekao: "Vjerojatno su ovi iz Hong Konga u Hrvatskoj. Oni ne pripadaju rizičnoj skupini. Turistkinje iz Kine u Zagrebu su pod zdravstvenim nadzorom. One su zdrave. Jednom dnevno moraju se javiti epidemiologu. Ako se ne jave, kontaktira ih epidemiolog."

"Ne znam točan broj ljudi koji su tako stigli u Hrvatsku. Od jučer smo počeli prikupljati te podatke", kazao je epidemiolog. Ima razloga za brigu, ne bi se inače pokretao cijeli sustav. Ako se ne zaustavi širenje bolesti u Kini, nije moguće da netko kad-tad ne dođe iz Kine u Hrvatsku. No nema potrebe za panikom", dodao je. 

Hospitalizirani 30-godišnjak sa sumnjom na koronavirus dobrog općeg stanja

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je u utorak kako je 30-godišnji muškarac s juga Hrvatske, koji se vratio s puta na Tajland, u ponedjeljak navečer hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici pod sumnjom na zarazu koronavirusom te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Bekić je istaknuo kako su u bolnici provedene sve mjere predostrožnosti prema posebnom protokolu za takve situacije.

"Provedene su mjere prema pacijentu i osoblju. Imamo poseban ulaz, izolaciju, poseban pribor. Jako dobro smo se školovali na dosadašnjim iskustvima ospica i gripe. Oprezniji smo od traženog standarda", poručio je ravnatelj Bekić.

Dodao je kako bi rezultat nalaza trebao biti poznat u srijedu.

Video: Hrvatica u francuskoj karanteni

 

Ključne riječi

Komentara 7

PR
prajdali100
14:53 04.02.2020.

Još kad bi neki Kinez " zalutao" i kihnuo u Saboru bilo bi veselo hi hi hi hi...

HE
herojulice
13:44 04.02.2020.

U pravu ste doktore ali isto je nemoguće proći granicu ako su kontrole stvarne.

Avatar arba_arba
arba_arba
15:02 04.02.2020.

Mr. Bean - ili pravi Rowan Atkinson

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije