Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILA ZA ŠKOLE

HZJZ propisao kad učenici moraju u samoizolaciju

Započeo štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
25.09.2021.
u 15:35

Vrijeme zaraznosti počinje 48 sati prije početka simptoma kod simptomatskih osoba ili 48 sati prije uzimanja uzorka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer upute za postupanje u školama u slučaju zaraze učenika koronavirusom. Škola zaprima informaciju od nadležnog ZJZ-a ili roditelja o pozitivnom nalazu učenika koji je boravio u školi u vrijeme kada je bio zarazan.

Vrijeme zaraznosti počinje 48 sati prije početka simptoma kod simptomatskih osoba ili 48 sati prije uzimanja uzorka (brisa) čiji je rezultat pozitivan, a traje u pravilu deset dana od početka znakova bolesti ili uzimanja brisa.

Škola nadležnom zavodu za javno zdravstvo dostavlja popis učenika koji su u učionici sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima, koji su zajedno putovali dulje od 15 minuta i sjedili ili stajali blizu zaraženeog (u organiziranom prijevozu unutar polumjera od dva metra), učenici koji su se više vremena družili  i razgovarali s pozitivnim učenikom u zatvorenom prostoru u trajanju duljem od školskih odmora, učenici koji su ostvarili direktan fizički kontakt poput rukovanja, grljenja, poljupca, kontakt tijela s tijelom na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture u zatvorenom prostoru te učenici koji su dijelili iste čaše i bočice s vodom. 

Kada se radi o učenicima od petog do osmog razreda koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 1,5 metra, odnosno o srednjoškolcima koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje dva metra, škola ima obavezu sve učenike iz razrednog odjela koji su bili na nastavi staviti na popis.

Samoizolaciji ne podliježu učenici cijepljeni od 14 dana do devet mjeseci nakon završetka cijepljenja, oni koji su preboljeli Covid-19 unazad devet mjeseci, kao i učenici koji su preboljeli i primili jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet mjeseci od primitka cjepiva.

U slučaju pojave bolesti još jednog ili više učenika iz istog razrednog odjeljenja, za koje se procijeni da je posljedica kontakta s ranije oboljelim učenikom, cijelom razrednom odjeljenju određuje se samoizolacija.

>> VIDEO Ako još imate dvojbi oko cijepljenja, HZJZ otvara savjetovalište za sva vaša pitanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije