Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

HZJZ objavio plan cijepljenja u trećoj fazi: Evo gdje, kada i tko će se moći cijepiti

Krunoslav Capak
Screenshot
09.01.2021.
u 21:02

Opsežan plan cijepljenja s ključnim informacijama

Hrvatska je potpisala ugovore s četiri proizvođača cjepiva protiv koronavirusa, a nabava novih ugovora i postupci još uvijek traju. U 2021. godini očekuje se distribucija 5.6 milijuna doza cjepiva.

Naručena su cjepiva sljedećih proizvođača:

- AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) - 2.700.000 doza

- Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) - 900.000 doza

- Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) - 1.000.000 doza

- Moderna (mRNA cjepivo) - 1.000.000 doza

U tijeku su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVac-om (mRNA cjepivo), predloženo je tražiti 500.000 doza. Postoji neobvezujuća mogućnost nabave Sanofi/GSK cjepiva (adjuvantirano proteinsko). Do sada, ugovorena količina cjepiva dostatna je za cijepljenje 2.8 milijuna stanovnika Hrvatske.

Cijepljenje će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi, koja je započela 27. prosinca, cijepe se svi djelatnici i korisnici domova za starije osobe i zdravstveni djelatnici, dok će u drugoj fazi biti zahvaćene sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima. Treća faza odnosi se na cijepljenje preostalog stanovništva, koje se samovoljno želi cijepiti.

Tko se može cijepiti u trećoj fazi?

Za cijepljenje osoba mora imati navršenih 16 godina.

Kontraindikacije za cijepljenje su akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva. S obzirom na to da dovršene studije utjecaja cjepiva, trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, već dolazi u obzir ako trudnica ima čimbenike koji ju svrstavaju u ugroženu skupinu za teške oblike koronavirusa.

Ženama fertilne dobi, nakon primjene prve doze više se ne savjetuje odgoda začeća do dva mjeseca. Osobe koje su preboljele koronavirus također se mogu cijepiti kada im istekne izolacija.

Osobe koje su u karanteni mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali nije preporučljivo pozivati ih na cijepljenje da ne bi nekoga zarazile.

Podaci iz kliničkih ispitivanja o cijepljenju imunokompromitiranih osoba i osoba s autoimunim bolestima su oskudni, ali s obzirom da su to osobe s povećanim rizikom od komplikacija COVID19 preporučuje se cijepiti ih ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, potrebno im je napomenuti da je moguće da će u njih učinkovitost cjepiva biti niža nego u imunokompetentnih cjepljenika. 

Gdje ćete se moći cijepiti?

U trećoj fazi, kad će se cijepljenje ponuditi svima zainteresiranima, cijepljenje će se nuditi u radnim organizacijama putem nadležnih specijalista medicine rada, ZZJZ i u PZZ. Organizacija i provedba cijepljenja u PZZ (na punktovima za cijepljenje ili u ordinacijama liječnika obiteljske medicine) u nadležnosti je Doma zdravlja.

Također, ako se uspije dogovoriti s ljekarničkom komorom, cijepljenje će biti omogućeno i putem ljekarni, kao što je bilo omogućeno cijepljenje protiv gripe ove sezone. 

Osobe koje su cijepljene u prvom valu trebaju se docijepiti drugom dozom za tri tjedna, no ako se zbog neplaniranih okolnosti druga doza primijeni nakon više od tri tjedna, to neće biti problem.

Opširnije pročitajte OVDJE

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
21:49 09.01.2021.

Heidi Neckelmann rekla je da je njezin suprug, 56-godišnji dr. Gregory Michael, “zatražio hitnu pomoć tri dana nakon cijepljenja, jer je na koži imao točkice koje su ukazivale na unutarnje krvarenje”. Michael je cjepivo primio 18. prosinca u Medicinskom centruu Mount Sinai u Miami Beachu, gdje je 12 godina radio kao OB-GYN. Preminuo je 03. siječnja, nakon što je pretrpio moždani udar uzrokovan unutarnjim krvarenjem, povezan s nedostatkom trombocita, stanjem zvanim trombocitopenija ili kako je Daily Mail izvijestio, akutnom idiopatskom trombocitopeničnom purpurom

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
23:41 09.01.2021.

Ne bacajte novac na nepotrebno cjepivo već isti preusmjerite na postradala područja. Ova laž zvana korona uskoro će samo nestati iz naših života jer očigledno je da se narod u cijelom svijetu ne želi nepotrebno bosti.

TB
tbrkic
11:40 10.01.2021.

Neću i gotovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije