Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova pruga skraćuje putovanje: 'Došlo je desetljeće željeznice'

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnio je da se u Hrvatskoj u ovom trenutku realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti
16. prosinca 2019. u 11:59 17 komentara 1741 prikaza
Nova Pruga Sv. Ivan Žabno - Gradec
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Sveti Ivan Žabno-Gradec prva je pruga izgrađena u Hrvatskoj u posljednjih pola stoljeća. Duga je 12,2 kilometra, a njena vrijednost iznosi 258 milijuna kuna te je projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Nova pruga Sv. Ivan Žabno - Gradec - Teškoće na prvoj promotivnoj vožnji Pruga zvana čežnja Nakon 52 godine izgrađena nova pruga u Hrvatskoj: Fijasko odmah na prvoj vožnji

Pruga je simboličnom povratnom vožnjom danas puštena u promet, a kao jedni od prvih putnika upisao se premijer Andrej Plenković, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, Stjepan Kožić, zagrebački župan, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, Alonso Dezcallaro de Mazzarredo, španjolski Veleposlanik u Republici Hrvatskoj te mnogi drugi uzvanici iz javnog i političkog života.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je istaknuo kako će nova pruga omogućiti kvalitetniju prometnu komunikaciju građanima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti za gotovo sat vremena.

– Nakon ulaganja u ceste, došlo je desetljeće željeznice u koju ćemo uložiti veći dio investicija u prometnu infrastrukturu ukupne vrijednosti od tri milijarde eura – istaknuo je premijer Plenković.

vlak prava putnika Nova pravila: Kasni vam vlak? HŽ će vam morati isplatiti naknadu

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnio je da se u Hrvatskoj u ovom trenutku realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti.

– Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, što očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta – poručio je ministar Butković.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • Vagabundo:

    Što pak sada fali novoj željeznici? Malo se žalite kako se "u ništa ne ulaže", a kada se zapravo uloži onda je opet plakanje kako se "razbacuju novcima"

  • iphone8:

    Napokon su radovi završili. Treba ulagati, ulaganje je uvijek korisno!

  • Starotopoljanin:

    zasto niste ubacili radnike u taj vlak prilikom otvaranja,jer oni su ga hrmbajuci za sitnu lovu izgradili,a ne gospoda koja se u njemu prva povezla.mogla su se i gospoda ,ali prvo radnici.