Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvaćene tužbe

HŽ izgubio sud s radnicima, mora isplatiti 10 milijuna za božićnice

hž
PIXSELL
Autori: rok, dij
01.07.2010.
u 19:00

U HŽ-u se sada vode pregovori kako bi se isplatilo oko 10 milijuna kuna duga. Naime, od oko 13.000 radnika, samo ih je 3000 u prvom krugu tužilo upravu.

Tvrtke u sklopu HŽ-a koje lani nisu isplatile pune božićnice, pozivajući se na preporuku Vlade i na promijenjene uvjete poslovanja, morat će radnicima koji su ih tužili isplatiti oko 2,25 milijuna kuna.

Zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćno je prihvatio prvih stotinjak tužbi radnika naloživši da im njihove tvrtke isplate po još 750 kuna božićnice. Kako je gotovo 3000 radnika tužilo tvrtke jer su im lani isplatile samo 1250 kuna božićnice iako su, prema aneksu Kolektivnog ugovora, imali pravo na 2000, nema dvojbe, s obzirom na to da je riječ o istovrsnim sporovima, da će i oni dobiti parnice.

Kako je riječ o sporovima vrijednosti manje od 5000 kuna, sve je išlo brzo: neki su suci donijeli presudu bez ročišta, a drugi su sazvali jedno ročište i donijeli identične presude, koje sada mora potvrditi Županijski sud. U HŽ-u se sada vode pregovori kako bi se isplatilo oko 10 milijuna kuna duga. Naime, od oko 13.000 radnika, samo ih je 3000 u prvom krugu tužilo upravu.

– Vjerojatno ćemo se dogovoriti pa će svih 13.000 ljudi dobiti preostalih 750 kuna te će se preostale tužbe povući – kaže Mirko Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara.

Potraživanje, naime, ne zastarijeva tri godine pa bi, u protivnom, svi radnici tužili i, očito je, dobili tužbu, što bi HŽ stajalo puno više.

Prije tjedan dana i HAC je isplatio uskrsnicu koju nije htio dati u travnju.

– Tvrtku je tužilo 2100 radnika za po 1000 kuna uskrsnice pa će sada biti isplaćeno 2,9 milijuna kuna za svih 2900 radnika – kaže Mijat Stanić, šef Nezavisnog cestarskog sindikata. Prema istoj formuli, očekuje se dogovor i u Hrvatskim cestama, dodaje. Državne i javne službe dobile su božićnicu u dva dijela pa tužbi nije bilo.

Ključne riječi

Komentara 13

10
101lakeoswego
19:21 01.07.2010.

suker-dizi porez, drugovi potpisnici jedva cekaju da mogu dati drzavi hehehehehehe

CE
cericzel
20:14 01.07.2010.

Da im se ponudio npr.dogovor- evo vam božičnice u iznosu koji su dobili državni i javni službenici, no evo vam i njihove plaće, mislim da ni jedan ne bi podigao tužbu.....

AP
apolitičar
19:15 01.07.2010.

U svakom slučaju, ugovor se mora poštivati. Iz istog razloga i idemo na referendum,a ne da se ugovori mogu mijenjati po nekakvoj ležernoj proceduri. Država koja sama ne poštuje ugovore ne može očekivati da će ih poštovati ni poslodavci, tvrtke, banke, nitko! Naravno, to što se nema novaca i što su ti iznosi tako visoki, dok neki nisu dobili ništa, a država je pred kolapsom je sasvim druga priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije